Best Of Jean Michel Jarre la Bucureşti. Pe 3 iunie, artistul vine în faţa românilor cu un spectacol inedit de lumini şi sunet. Până atunci, vă invităm să intraţi în culisele organizării show-ului.
Un spectacol „all-in-one“ pentru 4.500 de spectatori, realizat de Jean Michel Jarre pe 3 iunie la Sala Polivalentă din Bucureşti. Sunt elementele pe care trebuie să le reţineţi dacă sunteţi printre milioanele de fani ai artistului a cărui carieră a început în urmă cu 41 de ani. Este primul turneu mondial al lui Jean Michel Jarre şi se numeşte, simplu, „2010“. Nu pentru că se desfăşoară, în cea mai mare parte, în acest an, ci pentru că este un tribut adus lui Sir Arthur C. Clarke, cel care a mărturisit că a scris cartea „2010: A doua Odisee Spaţială“ ascultând obsesiv albumele lui Jarre.
Artistul a mai susţinut un concert la Bucureşti în 2008, când, cu o lună înainte de spectacol, toate cele 4.500 de bilete scoase la vânzare se epuizaseră. „Ne aşteptăm ca întâmplarea să se repete şi anul acesta, cu atât mai mult cu cât acum avem de-a face cu un spectacol Best Of“, spune, pentru Capital, Paul Nanca, reprezentantul Fundaţiei Phoenix, organizatorul ambelor concerte. Turneul din 2008 şi-a propus rememorarea genezei „Oxygene“, cel mai bine vândut album al artistului, adresându-se unui public avizat. Prin urmare, au fost şi câteva critici negative la adresa spectacolului, dar cei mai mulţi spectatori au rămas impresionaţi. „Jarre nu numai că a fost încântat de receptarea de care s-a bucurat spectacolul precedent, dar îşi doreşte mult să performeze în România, chiar în aer liber – să sperăm că, odată şi odată, se va întâmpla şi acest lucru. Trebuie să spun că a făcut chiar personal fotografii şi a filmat perimetrul Palatului Parlamentului, imaginând proiecte de care nu se ştie dacă ne vom bucura vreodată“, spune Paul Nanca.
Un spectacol fără sponsori, dar profitabil
Concertul de anul acesta, a cărui organizare va costa circa 100.000 de euro, fără comisionul artistului, va fi un mix de sunet, lumini şi efecte speciale, de digital şi analogic, o producţie concepută special pentru săli de concert, unde publicul va putea asculta piese selectate de pe cele mai de succes albume ale artistului. Printre altele, în sală va fi montat un ecran de proiecţie cu o deschidere de 30 de metri. Designul întregului spectacol este realizat chiar de Jarre. Cei 40 de membri ai echipei sale se deplasează de la un concert la altul cu trei autocare nightliner şi patru camioane de echipament.
Biletele s-au pus deja în vânzare, iar preţurile acestora variază de la 100 de lei la 700 de lei pentru categoria VIP. La un preţ mediu de 200 de lei, organizatorii ar putea avea încasări de 900.000 de lei (215.000 euro). Deocamdată nu există sponsori, organizatorul asumându-şi singur riscul, mai ales că are deja experienţa anului 2008, când concertul a fost profitabil chiar şi fără sponsori. Comisionul artistului este confidenţial, dar contractul s-a semnat pe o sumă minimă garantată, care poate fi suplimentată la 80% din profitul concertului, dacă acesta este mai mare, cum s-a întâmplat şi în 2008.
Concerte cu milioane de spectatori
Turneul „2010“ a început la jumătatea anului trecut, şi anul acesta sunt programate, până acum, 27 de concerte.
Jean Michel Jarre şi-a dobândit însă faima susţinând spectacole în aer liber în faţa a milioane de spectatori. Pe 14 iulie 1979, de Ziua Naţională a Franţei, a susţinut un concert în aer liber în Paris, Palce de la Concorde, care a avut o audienţă de un milion de spectatori, fiind primul record de acest gen al lui Jarre. De-a lungul anilor, a depăşit de mai multe ori această performanţă, audienţele de peste un milion de spectatori fiind „normale“. Cel mai recent record l-a punctat în 1997, la Moscova, susţinând un concert în faţa a trei milioane de oameni.
O carieră de 41 ani
De la Jazz la electro
Jean Michel Jarre s-a născut pe 24 august 1948 şi este fiul lui Maurice Jarre, compozitor francez de muzică de film („Lawrence al Arabiei“, „Doctor Jivago“ şi „O călătorie în India“ i-au adus şi trei premii Oscar). A studiat pianul de la vârsta de 8 ani. Stilul său muzical a fost influenţat în tinereţe de jazz, de unde a preluat ideea că „muzica poate fi descriptivă şi fără versuri“.
Între recorduri mondiale şi milioane de albume
În 1976, revista People l-a desemnat „Personalitatea anului“. Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără „Oxygène“ (1976), „Equinoxe“ (1978), „Magnetic Fields/ Les Chants Magnétiques“ (1981), „Zoolook“ (1984), „Metamorphoses“ (2000), „Téo & Téa“ (2007). Este recunoscut pentru forţa concertelor sale în aer liber, fiind invitat să susţină spectacole la cele mai importante evenimente ale lumii: în noaptea de 31 decembrie 1999, a celebrat Noul Mileniu în faţa piramidelor din Egipt, audienţa numărând 115.000 de oameni. În 2005 a cântat la ceremonia acordării Premiului Nobel pentru Pace, în faţa a 170.000 de spectatori şi şapte milioane de telespectatori. Tot el a susţinut spectacole la a 25-a aniversare a NASA (1986), cu ocazia vizitei Papei în Franţa (1986) şi la finalul Cupei Mondiale de Fotbal din 1998.
4.500 de spectatori sunt aşteptaţi la concert, veniturile organizatorului fiind estimate la circa 900.000 de euro.