România a încasat din exportul de miere 9,18 milioane de euro în primul trimestru, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului trecut când livrările pe piaţa externă au adus un plus de 8,06 milioane de euro, scrie Agerpres.
Pe de altă parte, valoarea importurilor de miere în perioada menţionată a depăşit 1,93 milioane de euro, pentru o cantitate de 775,5 tone, în timp ce în perioada similară a anului trecut a totalizat 1,5 milioane de euro pentru 734 tone de miere aduse de pe piaţa externă.
La mijlocul lunii iunie, apicultorii români au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face faţă "situaţiei disperate" din acest an, în care ploile excesive şi vremea nefavorabilă au redus semnificativ producţia de miere şi au afectat familiile de albine. Aceştia au susţinut că 2016 va fi un "an dezastruos", unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani, potrivit Agerpres.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a confirmat situaţia dificilă prin care trec apicultorii şi a anunţat că pregăteşte un ajutor financiar pentru acest sector.
Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 – 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.