Asemenea planuri sunt greu de crezut, după ce în ultimii ani investitori cu planuri similare au arătat cât de scurt este drumul de la vis la faliment. Planurile lui Ofer Lieberson, proprietarul companiei de dezvoltare imobiliară Tagor, au făcut şi ele parte din lista lungă de proiecte promise în perioada de euforie imobiliară. Spre deosebire de alţi investitori, Tagor nu a început niciunul dintre cele 4.500 de locuinţe anunţate iniţial, evitând astfel problemele cu care s-au confruntat aceştia. Totuşi, a acumulat o serie de terenuri pentru plata cărora a utilizat credite bancare. Lieberson anunţa în 2008 obţinerea unei linii de credit de până la 16 mil. euro utilizaţi pentru achiziţia unui teren de 61.825 mp în Timişoara, pe care a plătit 13 mil. euro, şi a altor două loturi în Arad (7 ha) şi Oradea (1,7 ha). Portofoliul este întregit de încă trei loturi: unul de 3 ha lângă Şoseaua Alexandriei, în comuna Bragadiru, 4 ha în Pipera şi 3,6 ha în comuna Dascălu, de lângă Bucureşti.
Salvarea „Prima Casă“
Cu un portofoliu imens de terenuri, de care nu mai putea scăpa decât în pierdere, Lieberson a decis să îşi pună planurile în practică la mai bine de şase ani după ce şi-a făcut publice primele intenţii. Interesant este că a reuşit să convingă băncile să îi susţină efortul investiţional fără condiţionarea finanţării de semnarea unor ante-contracte de vânzare. Şi mai important, băncile s-au angajat să asigure 50% din finanţarea necesară dezvoltării. Banca Carpatica va susţine primul proiect al companiei, construit în Bragadiru, iar Volksbank, care se luptă cu un portofoliu consistent de proiecte imobiliare eşuate, va finanţa proiectul din Arad. Tagor negociază tot cu Carpatica şi pentru finanţarea proiectului din Timişoara.
Un element care a cântărit greu în accesul la finanţare l-a constituit asocierea cu fondul de investiţii Patron Capital, care administrează active imobiliare de circa 2 mld. de dolari şi care este susţinut de investitori instituţionali precum universităţile americane Harvard şi Princeton. În firma Korbein Corporation, prin intermediul căreia sunt derulate investiţiile locale, Patron Capital are o participaţie de 75% şi Tagor 25%.
„Românii s-au ars înainte de criză, iar acum nu mai cumpără decât apartamente finalizate, dar cu toate acestea am reuşit să rezervăm 10% din unităţile pe care le vom finalizat luna următoare. Ne-am schimbat planurile de dezvoltare pentru a preîntâmpina cererea. Am scăzut suprafeţele apartamentelor şi numărul lor şi ne-am adaptat produsul programului «Prima Casă». Dacă în 2007 preţurile de construcţie erau de 800 de euro/mp, acum sunt la jumătate“, a declarat Ofer Lieberon la lansarea primului său proiect din România.
La o oră de centrul Bucureştiului
Prima fază a ansamblului rezidenţial Adora Urban Village, care cuprinde 75 de apartamente grupate în două blocuri, se apropie de finalizare. Proiectul este construit pe un teren de 3 ha, în cartierul Independenţei din comuna Bragadiru. Deşi Lieberson spune că numărul vilelor din acest cartier s-a dublat de la momentul în care a cumpărat terenul, zona încă are sute de vile individuale „părăsite“ în diferite faze de construcţie, iar terenurile virane dintre şantiere sunt pline cu grămezi de gunoaie. Dacă explozia imobiliară din 2007 ar mai fi durat câţiva ani, zona s-ar fi transformat cu siguranţă într-una cosmopolită, după cât de impozante sunt vilele începute aici, dar în condiţiile actuale de
piaţă, vor mai dura ani buni până peisajul se va schimba.
Tagor are la dispoziţie în prima fază garsoniere, apartamente cu două şi trei camere a căror suprafeţe variază între 39 mp şi 75 mp. Preţurile de vânzare sunt cuprinse între 42.700 euro şi 72.400 de euro, TVA inclus. Chiar dacă finisajele şi structura locuinţelor sunt superioare multor ansambluri rezidenţiale construite în perioada de „boom“ în zonele semicentrale ale Bucureştiului, localizarea proiectului va da mari bătăi de cap vânzătorilor.
Până acum, Tagor şi Patron Capital au investit 6,1 mil. euro în Bragadiru, dintre care circa 1 mil. euro au mers pe realizarea infrastructurii rutiere şi pe racordarea terenului la utilităţi. Întregul ansamblu, format din 12 blocuri, ar urma să aibă 548 de apartamente, iar investiţia totală este estimată la 34,4 mil. euro. Tagor va începe următoarele etape de dezvoltare după ce va vinde 40-50% din locuinţele deja construite.
Trei proiecte în paralel
Ofer Lieberson spune că peste trei săptămâni va demara construcţia proiectului de la Arad, care va cuprinde într-o primă etapă 118 apartamente dintr-un total de 1.200. Aici Tagor deţine terenul fostei incinte industriale ARIS, de pe Calea Victoriei.
La scurt timp după pregătirea şantierului din Arad, vor începe lucrările şi la Timişoara, unde sunt planificate tot 1.200 de unităţi locative. Al treilea proiect al companiei va începe peste câteva luni în Pipera. Aici sunt pregătite 600 de apartamente noi. Pe terenul din Oradea, investitorul spune că ar putea lua în considerare dezvoltarea unui hotel. Toate aceste proiecte ar trebui să atragă investiţii de până la 250 mil. euro în momentul finalizării.
Dacă planurile companiei vor fi duse la bun sfârşit rămâne de văzut, însă dezvoltarea în paralel a patru ansambluri rezidenţiale va presupune un efort investiţional considerabil. Ofer spune că sunt pregătiţi pentru asta şi că Patron Capital a atras recent de la acţionarii săi un capital de 850 mil. euro, din care o parte vor fi direcţionaţi către proiectele din România.