in Rominia, Comisia Fulbright a iceput sa functioneze de-abia i anul 1993, dar a recuperat rapid decalajul prin interesul si numarul de candidati deosebit de mare pentru programele de schimb educational si cultural dintre Rominia si Statele Unite. Valoarea bugetului alocat pentru programele anului 2002 – 2003 a ajuns la un milion de dolari, 95% fiind sustinut de guvernul american. Bursele ce vor fi acordate pentru programele de studii postuniversitare vor acoperi i totalitate cheltuielile legate de deplasare, cazare, taxe de studii sau alte necesitati impuse de specificul pregatirii.
in acest moment, peste 2.300 de romini urmeaza cursuri la una dintre universitatile din America. Foarte multi dintre ei au beneficiat de sprijinul Comisiei Fulbright fie si numai pentru a ivata cum sa se pregateasca i vederea iscrierii si admiterii la concursul pentru ocuparea unui loc itr-o institutie americana de ivatamint superior. Directoarea Oana C.Popa apreciaza ca numarul persoanelor care au trecut pragul sediului Comisiei de la Bucuresti depaseste zece mii. Multi dintre ei s-au prezentat la interviuri de mai multe ori. „Faptul ca ajung la interviu, chiar daca nu sunt selectionati – explica dra Popa – trebuie privit ca o sansa pentru icercarea urmatoare. Am avut candidati care au reusit de-abia a doua oara sau chiar a treia oara cu rezultate mult mai bune, la universitati sau i cadrul unor programe de exceptie”.
Dar, la fel de adevarat este si faptul ca multi dintre cei care se itorc au parte de tot felul de „surprize”. Fie nu reusesc sa isi echivaleze diplomele sau, pur si simplu, nu sunt recunoscute pentru ca nu figureaza i listele existente la Ministerul Educatiei Nationale, fie isi gasesc postul ocupat, desi le este garantat pe perioada studiilor, sau constata ca salariile sunt de citeva ori mai mici decit ale celor ramasi i tara. Potrivit unei legi aberante, ei nu beneficiaza timp de un an dupa itoarcerea de la studii de posibilitatea negocierii salariilor. Din aceste cauze, dar si din multe altele care tin de contextul general existent acum i Rominia, multi nu se mai itorc niciodata acasa. Statisticile de pina acum arata ca 30% dintre rominii plecati cu burse i America se orienteaza, dupa absolvire, spre nordul continentului american sau ajung i Europa Occidentala unde se angajeaza pe posturi… adevarate.     
Burse pentru romini
Bursele pentru juniori reprezinta o componenta importanta a programului Fulbright. Ele sunt destinate persoanelor preocupate sa urmeze un masterat i SUA si i mai mica masura celor care intentioneaza sa-si dea un doctorat. Motivul este legat de disponibilitatea ceva mai diminuata a universitatilor pentru specializari la acest ultim nivel. Participarea la concurs este adresata si celor care vor sa finalizeze un program de cercetare pe un interval de un an la o universitate din State.
in principiu, finantarea este posibila pentru orice domeniu de activitate, cu exceptia medicinei. Directoarea de programe pentru romini, dna Manuela Brusalis, face precizarea ca se acorda prioritate candidatilor care depun dosare pentru unul din domeniile: afaceri/economie, management educational/educatie civica, jurnalism/mijloace de comunicare, politici de mediu/managementul resurselor, stiinte umaniste, drept, relatii internationale, administratie publica/stiinte politice, relatii internationale.
Virsta maxima este de 40 de ani, fara a fi isa restrictiva. Admiterea la concurs este conditionata de gradul de interes al proiectului sau domeniului pentru care se depune candidatura. De obicei, la concurs se iscriu aproximativ 150 de persoane pentru 18-20 de burse acordate anual.
Data limita pentru depunerea dosarelor: aprilie – iunie 2001.
Burse pentru seniori se acorda persoanelor care au titlul de doctor si intentioneaza sa continue studiile postuniversitare si postdoctorale. Se acorda finantari pentru toate domeniile, cu exceptia medicinei, dar sunt admisi cu prioritate candidatii implicati i cercetari din sectoarele precizate si pentru bursele acordate juniorilor. Comisia nu exclude candidaturile pentru stiintele tehnice, dar procentul de acceptare a proiectelor este mult mai scazut.
Limita de virsta recomandabila este de maximum 45-5o ani. Media din ultimii ani a ajuns isa la 30-35 de ani, amanunt apreciat de membrii Comisiei pentru ca ofera participantilor posibilitatea valorificarii pe termen mai lung a cunostintelor acumulate i baza programului.
Durata este de un an, dar se poate prelungi cu ica unul pentru care se pot obtine finantari direct de facultatea americana.
Numarul burselor acordate pe an este de zece, i general.
Pentru acest program, termenul de depunere a dosarului este ica deschis pina la 6 noiembrie a.c.
Bursele Hubert H. Humphrey sunt adresate persoanelor aflate la mijlocul carierei profesionale si care doresc sa faca un stagiu in SUA pentru a-si imbogati cunostintele. Numarul burselor este foarte restrins (maximum doua). sansele de cistig depind i mare masura de alegerea unui domeniu care prezinta importanta pentru tara noastra. in ultimii doi ani s-au bucurat de interes teme legate de specializarea i combaterea drogurilor, administratie publica si politici publice. La concursul organizat anul acesta au fost opt candidati pe un loc. Durata specializarii este de zece luni.
Data limita pentru depunerea dosarelor: jumatatea lunii octombrie 2001.
Bursele Ron Brown ofera posibilitatea iscrierii la un masterat (pentru unul sau doi ani de studiu) i domeniile: afaceri/economie, management educational/educatie civica, jurnalism/mijloace de comunicare, politici de mediu/managementul resurselor, drept, administratie publica/stiinte politice. Particularitatea programului consta i faptul ca asigura dezvoltarea academica, dar si cea profesionala, pe un domeniu specific, prin intermediul unor internship-uri sau traininguri i cadrul programului sau dupa terminare. Limita de virsta este de 40 de ani.
Numarul de locuri nu este mai mare de 4 sau 5 pe an. Data limita pentru depunerea dosarelor: februarie 2001. Programul de schimb itre profesori
Programul ofera posibilitatea unor schimburi interculturale prin intermediul profesorilor de liceu: un cadru didactic din Rominia pleaca sa predea i Statele Unite si unul de acolo vine i anul urmator la liceul de la care a plecat profesorul romin. Anual, beneficiaza de acest schimb bilateral doi profesori. Domeniile pentru care se depun cererile trebuie sa se intersecteze cu cele ale profesorilor americani ce vor fi implicati i acest program.
Durata programului este de un an scolar. Data limita pentru depunerea dosarelor: jumatatea lunii octombrie 2001.
Bursa Kokkalis Socrates este o bursa oferita de Fundatia Kokkalis, care da anual posibilitatea unei singure persoane de a urma un masterat i politici publice sau administratie publica la Kennedy School of Gouvernment. Cursurile se desfasoara la Universitatea Harvard.
Sunt eligibili candidatii care au diploma de licenta si care au cunostinte sau experienta i domeniul stiintelor politice, administratie, drept, economie, afaceri sau finante.
Comisia Fulbright este implicata numai i procesul de publicitate a programului si i colectarea cererilor candidatilor. Testarea, selectia si decizia finala apartin i totalitate Fundatiei Kokkalis. Durata programului este de doi ani. Data limita pentru depunerea dosarelor: 31 decembrie a.c.
Programe pentru cercetari postdoctorale si lectorate
Ofera posibilitatea cadrelor didactice universitare, care au titlul de doctor sau se afla itr-un stadiu avansat al sustinerii tezei de doctorat, de a conduce programe de cercetare la institutii din America sau de a preda la universitate. Subiectele preferate i cadrul selectiei sunt cele referitoare la schimbarile sociale, economice sau politice din Rominia. Durata programului este de trei pina la opt luni. Data limita pentru depunerea dosarelor: 6 noiembrie a.c.r
Burse pentru americani r
Programul Fulbright ofera si profesorilor americani, lectorilor sau cercetatorilor posibilitatea de a veni sa predea i Rominia sau de a efectua diverse studii de cercetare. De asemenea, au posibilitatea de a veni i tara si juniorii care au iceput elaborarea unor lucrari i vederea realizarii unui masterat sau doctorat. si i acest caz, exista prioritati i functie de ceea ce se constata ca este nevoie de cooperare i universitati: studii culturale americane, stiinte politice, administratie publica, drept, comunicare, mass-media, reforma educationala.trn
Cunoasterea programelor MBA direct de la sursarn
Centrul Educational Barna, ifiintat i urma cu putine luni, asigura persoanelor care vor sa urmeze o forma de pregatire i strainatate informatii direct de la sursa.rn
Programul de instruire al Centrului: evaluarea cunostintelor necesare pentru sustinerea testelor standardizate; pregatirea pentru sustinerea testelor GEMAT si TOEFL; consultanta i pregatirea dosarului de admitere; informare despre politica de admitere, mentalitati, prejudecati, aspecte care trebuie evitate sau subliniate; acces liber la baza de date si informatii despre programele MBA; prezentarea politicilor de bursa/finantare si identificarea surselor de finantare.rn
Durata pentru pregatirea examenului de admitere la un MBA, estimata de vicepresedinta Fundatiei, Clara Deak, este i medie de 2 luni si consta i: completarea dosarului de iscriere: aproximativ 50 de ore de lucru efectiv; studierea diverselor informatii legate de admitere si programe MBA: aproximativ 50 de ore; pregatirea pentru teste: 300 ore de lucru efectiv pentru rezolvarea a minimum 40 de teste din fiecare tip.rn
Centrul pune la dispozitia celor interesati manuale, softwares, calculatoare si teste de evaluare pentru a identifica nivelul de performanta la care se afla. Celor care au nevoie de pregatire suplimentara i vederea sustinerii testelor standardizate, Centrul le asigura asistenta cu ajutorul profesorilor de matematica si engleza. Dar, ceea ce diferentiaza aceasta organizatie de altele similare este faptul ca ofera informatii despre strategia de pregatire si date despre institutiile de ivatamint chiar din interiorul acestora. „Informatorii” sunt chiar fostii sau actualii studenti iscrisi la programele de MBA i strainatate.rn
Informatii suplimentare la tel.: 3211353; 093/501642rn
rn
CondiL?ii de inscrierern
Centrul Educational pentru Informatii, creat i cadrul Comisiei Fulbright este o sursa foarte pretioasa pentru cei interesati i obtinerea informatiilor despre bursele de specializare i strainatate. in baza de date a Centrului se pot gasi toate informatiile necesare despre aproape tot ce iseamna oportunitati de studiu i Statele Unite la nivel universitar si postuniversitar: universitati, conditii de iscriere, informatii despre testele TOEFL, GMAT, GRE, SAT sau altele pe care trebuie sa le sustina pentru a fi acceptati la studii in America. rn
Specialistii Centrului ofera, lunea si joia, consultanta i grup pentru cunoasterea procedurilor de iscriere, alcatuirea dosarelor de admitere, pregatire pentru sustinerea testelor standardizate sau obtinerea finantarii. Centrul asigura celor interesati si consultanta individuala, cit si posibilitatea de pregatire pe calculator pentru sustinerea testelor TOEFL, GRE si GMAT. rn
Criterii generale de iscrierern
– cetatenie romina;rn
– studii universitare absolvite la un nivel ridicat de performanta;rn
– scrisori de recomandare;rn
– o buna cunoastere a limbii engleze;rn
Candidatii trebuie sa convinga membrii Comisiei ca la itoarcere vor putea pune i practica/vor fi utile cunostintele dobindite i urma specializarii.rn
Au prioritate persoanele care nu au mai beneficiat de nici o finantare din partea Comisiei Fulbright.rn
Desfasurarea concursului rn
– evaluare din punct de vedere stiintific efectuata de specialisti romini si americani;rn
– interviul;rn
– sustinerea testelor TOEFL, GMAT, GRE sau altele speciale cerute de universitatile americane;rn
– admiterea propriu-zisa este realizata cu ajutorul Institutului International de Educatie la una din primele 50 de universitati din SUA din domeniul pentru care a fost acceptata candidatura. rn
Informatii suplimentare se pot obtine la sediul Comisiei Fubhright din Str. Austrului nr. 15, sector 2 Bucuresti, tel.: 2524449; 2526913; fax: 2526915; www.iie.org/fulbright/posts/applic.htm sau www.usembassy.ro/Fulbright.htmlrn