Cu o excepție, românii sunt cei mai prost plătiți europeni pentru munca depusă. Nu întâmplător, România, alături de Ungaria și Bulgaria, s-a aflat printre țările în care costul orar al forței de muncă a înregistrat în 2020 cele mai semnificative avansuri din UE, în încercarea de a recupera decalajul.
Se pare însă că 2021 nu va mai păstra aceeași evoluție crescătoare, pe fondul măsurilor de austeritate anunțate de Guvernul Cîțu.
Cu o excepție, românii sunt cei mai prost plătiți europeni. Doar bulgarii sunt un pic sub noi
Astfel, Bulgaria (6,5 euro/h), Romania (8,1 euro) şi Ungaria (9,9 euro) sunt ţările cu cele mai mici costuri cu forţa de muncă la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care media raportată la nivelul statelor membre a fost anul trecut de 28,5 euro pe oră, în creştere cu 3% faţă de 2019, arată Eurostat.
În 2019, media la nivelul UE a fost de 27,7 euro/h, iar în zona euro costul a urcat de la 31,4 euro la 32,3 euro în 2020.
Datele nu acoperă sectorul agricol şi administraţia publică.
Cele mai mari costuri sunt acoperite de angajatorii din Danemarca (45,8 euro), Luxembourg (42,1 euro) şi Belgia (41,1 euro). În Germania, costul orar mediu al forţei de muncă este de 36,6 euro.
Cu excepţia Croaţiei (-1%), toate ţările membre UE din afara zonei euro au înregistrat anul trecut creşteri ale costului forţei de muncă, cele mai mari fiind în Ungaria (+7.9%), Bulgaria (+7.8%), Cehia (+7.4%) şi România (+7.2%).
La polul opus se află Suedia (+1.1%) şi Danemarca (+2.0%).
Scheme de sprijin de stat, în anul pandemiei
La nivelul UE, toate ţările membre au raportat creşteri faţă de 2019, cu excepţia Maltei (-4.7%), Ciprului şi Irlandei (-2.7%).
Cele mai mari majorări au fost în Portugalia (+8.6%), Lituania (+7.5%) şi Slovacia (+7%), iar cele mai mici diferenţe de la un an la altul în Luxembourg (+0.5%), Finlanda (+0.7%) şi Olanda (+0.8%).
Raportat pe sectoare de activitate, în industrie media la nivel european a fost de 28,8 euro, iar în zona euro de 34,8 euro. Companiile din construcţii au un cost orar al forţei de muncă de 25,6 euro, iar cele din servicii de 28,2 euro.
Cheltuielile non-salariale au o pondere de 24,5% în costul total al forţei de muncă în ţările membre.
În general, anul trecut numărul de ore de muncă a scăzut într-un ritm mai mare decât salariile, în timp ce taxele s-au redus, limitând astfel impactul creşterii costurilor.
În 2020, cele mai multe state membre UE au introdus scheme de sprijin pentru a reduce impcatul negativ al pandemiei de coronavirus, atât pentru companii, cât și pentru angajați, notează Eurostat.