Cu ochii pe bănci şi petrol

Petrom, Rompetrol, BRD, Banca Transilvania şi Carpatica au avut evoluţii bune. Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au încheiat mixt a doua săptămână a lunii martie, valoarea tranzacţiilor fiind în continuare redusă, cu acţiunile din domeniul petrolier şi bancar în centrul atenţiei. Dacă indicele principal al bursei, BET, a reuşit să înregistreze o creştere săptămânală de 2,2%, iar indicele general al pieţei, BET C, de aproape două procente, acţiunil

Petrom, Rompetrol, BRD, Banca Transilvania şi Carpatica au avut evoluţii bune. Acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au încheiat mixt a doua săptămână a lunii martie, valoarea tranzacţiilor fiind în continuare redusă, cu acţiunile din domeniul petrolier şi bancar în centrul atenţiei.

Dacă indicele principal al bursei, BET, a reuşit să înregistreze o creştere săptămânală de 2,2%, iar indicele general al pieţei, BET C, de aproape două procente, acţiunile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare nu au reuşit să atragă nici în ultima săptămână interesul investitorilor. Indicele BET FI a pierdut peste 3%.

Am remarcat, în perioada analizată, acţiunile Petrom, care au reuşit să închidă fiecare şedinţă a săptămânii în creştere, susţinută de volume tranzacţionate peste valorile medii din ultima perioadă. Cu o creştere de peste 7%, acţiunile au avut cea mai puternică influenţă pozitivă asupra indicelui BET. Ultima tranzacţie cu titluri SNP s-a încheiat la 0,422 lei, foarte aproape de maximul săptămânii, atins tot în şedinţa de vineri, la 0,424 lei. Tot în domeniul petrolier, acţiunile Rompetrol Rafinare au adus un câştig de 1,25%, iar cele ale Rompetrol Well Services au crescut cu 1,4%.

Evoluţii bune s-au înregistrat şi în sectorul bancar. Acţiunile BRD Groupe Société Générale au încheiat săptămâna la 21 lei pe acţiune, cu 5,5% peste nivelul din săptămâna anterioară, iar acţiunile Banca Transilvania au urcat cu două procente, la 0,765 lei. O creştere mai însemnată, de aproape cinci procente, s-a înregistrat pentru acţiunile Banca Carpatica, dar acestea au fost şi cele mai afectate de scădere în ultimele luni, evoluţie datorată unor rezultate financiare sub aşteptări pentru anul trecut. BRD va propune spre aprobarea acţionarilor acordarea unui dividend brut de 0,59205 lei pe acţiune pentru anul 2007, faţă de 0,3672 lei în 2006 şi 0,3089 lei în 2005.

Acţiunile Impact Developer & Contractor au încheiat încă o săptămână de scădere importantă. Ultima tranzacţie s-a încheiat la 0,247 lei, cu 8,5% mai puţin decât în săptămâna precedentă şi foarte aproape de minimul de tranzacţionare din ultimul timp, înregistrat tot în săptămâna analizată, la 0,24 lei. Din ultimele 11 săptămâni, acţiunile IMP au reuşit să închidă în creştere doar într-o singură săptămână.

La fel ca în săptămâna precedentă, acţiunile din domeniul farmaceutic au înregistrat evoluţii descendente, amploarea scăderilor fiind însă mai redusă. Biofarm a pierdut 4,6%, Antibiotice a scăzut cu 2,5%, iar Sicomed, cu 6,7%.

Pe segmentul Societăţilor de Investiţii Financiare, volumele tranzacţionate se menţin extrem de reduse. Chiar dacă SIF Oltenia a înregistrat cea mai redusă scădere săptămânală, acţiunile au înregistrat un nou minim de tranzacţionare pentru ultimele luni, la 3,14 lei. Cele mai afectate au fost SIF Transilvania şi Banat-Crisana, cu scăderi săptămânale de 4,6%, respectiv 3,9%. 

 

Capital – Editia nr.11, data 19 martie 2008