Nicăieri în lume cursa dintre vaccinare și lupta cu varianta Delta nu este mai intensă ca în Marea Britanie. Nu e pentru prima dată în pandemie când Marea Britanie se află într-o poziție unică. Printr-o combinație de istorie, biologie și politică, Regatul Unit stă singur în fața unui program avansat de vaccinare și împotriva unui val de noi infectări cu varianta Delta a virusului, scrie publicația The Guardian.
Dar o mare parte din America de Nord, Europa și Asia se află în spatele Regatului Unit cu campaniile de vaccinare și abia acum văd cum varianta Delta începe să prindă putere. Varianta reprezintă o cincime din cazurile noi din SUA și este de așteptat să domine în câteva săptămâni.
Cazurile cresc în Europa
După un declin de 10 săptămâni, cazurile cresc în Europa. În Franța, principalul consilier științific al guvernului, prof. Jean-François Delfraissy, a avertizat despre un al patrulea val al pandemiei. „Avem cel mai mare focar Delta într-o țară care a vaccinat foarte mult. Suntem practic un fel de Cutie Petri pentru lume”, spune spune Mark Woolhouse, profesor epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.
Potrivit The Guardian, multe țări pot învăța din ceea ce se întâmplă în Marea Britanie în următoarele luni. Cel mai evident este modul în care se răspândește varianta Delta în populație și ce impact au diferitele vaccinuri și diferitele niveluri de vaccinare asupra internărilor și deceselor.
Analiza efectuată de Public Health England a arătat deja că varianta este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât variantele Alpha sau Kent. Și există un risc de două ori mai mare ca persoanele infectate să ajungă în spital.
„Oamenii se vor uita la Marea Britanie și vor învăța cât mai mult din experiența noastră”
Există și câteva vești bune. În timp ce vaccinurile Pfizer / BioNTech și Oxford / AstraZeneca nu sunt la fel de eficiente împotriva Delta ca și împotriva Alpha după o doză, două doze reduc riscul de spitalizare din cauza infecțiilor cu Delta cu 96% și, respectiv, cu 92%. Acest lucru va ajuta țările să abordze mai bine un al patrulea val
„Oamenii se vor uita cu siguranță la Marea Britanie și vor învăța cât mai mult din experiența noastră”, spune prof. David Salisbury, fost director de imunizare la Departamentul Sănătății.
Poate că cea mai importantă întrebare este aceasta: vaccinarea poate rupe legătura dintre infectarea cu varianta Delta și spitalizare sau între infectare și deces? Conceptul de rupere a legăturii are mai mult sens în manualele de epidemiologie, decât în lumea reală.
În timp ce vaccinurile reduc masiv riscul de deces, nu îl reduc la zero și fac mult mai puțin pentru a preveni infecția. Când o variantă extrem de transmisibilă, cum ar fi Delta, circulă, există în continuare șanse mari să se răspândească pe scară largă și să găsească acele persoane care nu sunt vaccinate sau nu sunt bine protejate de vaccinuri.
„Legătura nu poate fi complet ruptă decât dacă a fost eradicat virusul”, spune Salisbury. „Dacă virusul este încă în circulație, trebuie să existe unele consecințe”, explică expertul.
Israelul a renunțat la vaccinare, dar infectările au crescut odată cu sosirea variantei Delta
Întrebarea firească a unora este acum ce procent din populație trebuie vaccinat pentru a pune capăt unei epidemii. Oamenii de știință cred că, pentru a curma o epidemie a variantei Delta, 85% din populație trebuie protejată cu un vaccin care împiedică transmiterea ulterioară.
Israelul a renunțat la campania de vaccinare agresivă, dar infectările au crescut din nou odată cu sosirea variantei Delta. Dar, în timp ce Israelul se bazează în mare parte pe vaccinul Pfizer, Marea Britanie a pariat pe vaccinul AstraZeneca.
În consecință, și alte țări care utilizează vaccinul AstraZeneca, mai ieftin și mai ușor de depozitat, vor sta cu ochii pe Marea Britanie. „În prezent, este clar nu am vaccinat suficiente persoane pentru a opri circulația virusului”, spune expertul britanic.