Bursa de Valori a terminat anul 2010 pe plus, în ciuda stagnării cotațiilor din a doua parte a anului. Speranțele pentru 2011 depind foarte mult de evoluția economiei.
Valoarea totală a tranzacțiilor de la Bursa de Valori București (BVB) de anul trecut s-a ridicat la 5,6 miliarde lei, adică o lichiditate medie zilnică de aproape 22 milioane lei. Cifra este peste cea din 2009, de 5,09 miliarde lei, însă reprezintă mai puțin de 50% din suma aferentă din 2007, 13,8 miliarde lei.
Deși evoluția pieței de capital în 2010 a fost mai mult în lateral, adică o stagnare a cotațiilor, majoritatea indicilor bursieri a încheiat anul în creștere. În timp ce BET, care urmărește evoluția celor mai importante zece companii listate, s-a apreciat cu 12,3%, iar BET-C, indicele compozit al bursei, cu 14,6%, cel al societăților de investiții financiare (SIF), BET-FI, a scăzut cu aproape 8%.
Corecția indicelui BET-FI poate fi explicată, printre altele, de rezultatele slabe ale SIF-urilor și de neîndeplinirea așteptărilor referitoare la ridicarea pragului de deținere și de nerevenirea economiei naționale“, spune Daniela Ropotă, analist Intercapital Invest. Cea mai bună evoluție a fost înregistrată de indicele BET-NG, care urmărește companiile din sectorul energie și utilități și care a încheiat anul cu o apreciere de aproape 30%.
Sectorul financiar în topul tranzacționării
Debutul în forță din primele luni ale lui 2010 a însemnat un vârf pentru cotații în aprilie, după care au urmat două luni de corecții, cauzate de problemele economiilor europene și de contextul internațional defavorabil. În a doua parte a anului, piața autohtonă de capital s-a decorelat de piețele internaționale mature, iar astfel nu a mai avut parte de influența pozitivă a acestora.
Evoluția în lateral nu a însemnat însă o dispariție a titlurilor cu creșteri mult peste medie. Socep Constanța a adus investitorilor un profit de 155%, Transgaz Mediaș – de 78%, UCM Reșița – de 78%, Azomureș – de 71%, iar Aerostar – de 70%. Randamente mult peste medie au avut și titlurile Compa Sibiu – de 47%, Zentiva – de 46%, Mechel Târgoviște – de 44%, Broker Cluj – de 43,5% și Zimtub – de 44%.
Topul celor mai tranzacționate acțiuni nu s-a modificat substanțial, companiile din sectorul financiar fiind în continuare cele mai căutate. SIF Oltenia a înregistrat tranzacții totale în valoare de 1,17 miliarde lei, BRD – Groupe Société Générale – de 666 milioane lei, SIF Moldova – de 588 milioane lei, Rompetrol Rafinare – de 455 milioane lei, iar Banca Transilvania – de 350 milioane lei. În ultimele luni ale anului, SIF-urile au vândut masiv acțiuni importante din portofolii, precum titlurile BRD, pentru a achiziționa cât mai multe acțiuni ale Fondului Proprietatea (FP).
Listarea Fondului va avea loc la ultima dată stabilită, respectiv 25 ianuarie, pregătirile fiind în prezent pe ultima sută de metri. „Listarea Fondului Proprietatea este un eveniment cu o amploare care a încremenit piața în așteptare, însă aceasta se întâmplă deoarece adâncimea pieței este una foarte mică“, spune Daniela Ropotă.
Previziuni și speranțe
Aşteptările investitorilor pentru acest an se leagă, în primul rând, de listarea de luna aceasta a Fondului. Capitalizarea bursei va creşte cu aproximativ 13 miliarde de lei în cazul în care titlurile FP vor urca până la valoarea nominală de un leu. În prezent, acțiunile FP se tranzacționează în jurul valorii de 0,5 – 0,6 lei, dar se așteaptă ca aceasta să crească odată cu listarea pe piața reglementată.
Foarte multe speranțe de creștere în 2011 nu sunt, brokerii așteptându-se mai degrabă la o continuare a evoluției în lateral. Deși în ansamblu anul este prognozat să fie pozitiv, majorările semnificative depind de direcția în care va merge economia, ca motor de atragere a investitorilor străini. Încrederea în piața de capital rămâne în continuare condiționată de economia națională.
Corecția indicelui BET-FI poate fi explicată, printre altele, de rezultatele slabe ale SIF-urilor, de neridicarea pragului de deținere și de evoluția economiei. Daniela Ropotă, analist, Intercapital Invest