Asteptata de la 1 ianuarie si apoi din aprilie, Legea privind taxa pe valoarea adaugata a intrat in vigoare abia luna aceasta. Efectele sunt semnificative. De la 1 iunie, intreprinderile mici si mijlocii vor importa tehnologie din import cu 19% in plus. Scutirea de TVA este anulata, atat pentru IMM-uri, cat si pentru investitiile din zonele defavorizate. Pentru acestea din urma, se acorda totusi un bonus: un an amanare la plata.
Una din principalele modificari aduse de lege vizeaza plafonul de scutire. Acesta a crescut de 12 ori, de la 125 de milioane lei la 1,5 miliarde lei, pentru anul in curs.
Scutirea nu este obligatorie, orice firma poate opta pentru plata taxei. si ar fi bine sa o faca.
Carmen Chicos, expert contabil: „am un cabinet individual si am optat din prima clipa pentru TVA. Intr-adevar, nu imi vine usor sa platesc TVA luna de luna, sa depun declaratiile lunare, dar, la sfarsitul anului, cand vin scadentele pentru toate impozitele, cifrele imi arata ca a fost o optiune foarte buna.” Un platitor de TVA isi compenseaza cheltuielile cu aceasta taxa, un neplatitor, nu. Un exemplu: un mic chiosc vinde de 50 de milioane de lei, din care 9,5 milioane TVA. Cheltuiala pentru aceasta marfa a fost de 40 de milioane lei, din care TVA e 7,6 milioane lei. Daca este platitor de TVA, va vira statului diferenta: 1,9 milioane lei. Daca este neplatitor de TVA, va pierde 9,5 milioane lei, intrucat va incasa fara TVA si va cheltui cu taxa. Mihai Hura, director general adjunct la Politica si legislatie fiscala in MFP, preciza ca firmele deja inregistrate ca platitori „vor putea sa opteze pentru a deveni neplatitori, dar nu vor putea reveni asupra deciziei”. Legea le permite sa aleaga regimul fiscal cel mai avantajos, dar optiunea e posibila o singura data.
Nespecialistii vad mai greu ceea ce contabilii stiu de mult. „Este mult mai avantajos sa platesti TVA, iar cei care au optat pentru neplata au regretat mai tarziu”, adauga expertul contabil Chicos.
Oricum, chiar si cei care vor cu adevarat sa renunte la TVA mai au de asteptat. Normele care vor reglementa procedura legala sunt inca pe masa de lucru din Ministerul Finantelor Publice.
Cu taxa pe valoare sau fara?
6 iunie 2002, 12:00
Ultima modificare în 6 iunie 2002, 15:00
Asteptata de la 1 ianuarie si apoi din aprilie, Legea privind taxa pe valoarea adaugata a intrat in vigoare abia luna aceasta. Efectele sunt semnificative. De la 1 iunie, intreprinderile mici si mijlocii vor importa tehnologie din import cu 19% in plus. Scutirea de TVA este anulata, atat pentru IMM-uri, cat si pentru investitiile din zonele defavorizate. Pentru acestea din urma, se acorda totusi un bonus: un an amanare la plata.Una din principalele modificari aduse de lege vizeaza plafonul de sc
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook