Dupa ce s-a achizitionat acvariul, se spala fara detergenti, se introduce nisipul si pietrisul, filtrul, termometrul, termostatul, apoi apa, dupa doua zile se introduc si plantele si la sfarsit, pestii. Incepatorii sunt sfatuiti sa cumpere pesti viviparii (care nasc pui vii), mai rezistenti si usor de inmultit, si sa nu amestece, de exemplu, specii ca zebrele cu ciclidele.

Intretinerea se face saptamanal

Apa nu trebuie schimbata in intregime, ci cam un sfert, in functie de marimea bazinului (bazin mai mare – in proportie mai mica). E de preferat sa schimbati apa mai des si mai putin, si nu mult si rar. Un schimb masiv de apa produce schimbari bruste in chimia apei (aciditate, duritate etc.), ceea ce poate cauza pierderea unor pesti mai sensibili.

In timp, unele frunze mor si este bine sa le eliminati din acvariu. In privinta hranirii, e necesar sa se asigure o variatie. Tot ceea ce se introduce in acvariu trebuie sa fie pe placul speciei pe care o cresteti. Unii pesti prefera intunericul, altii pietrisul, unii au nevoie de ascunzatori sau nu suporta plantele. Detalii practice despre cum se schimba apa, cum se curata filtrele, cum se hranesc si cum se inmultesc pestii puteti gasi pe site-ul www.acvariu.ro. La cumparare e bine sa va interesati despre specia respectiva, de modul ei de viata.

In afara pestilor, pietrele, iluminarea, plantele, crengile au si ele un rol decorativ. Geamurile din spate pot fi mascate cu un fundal negru sau verde, creandu-se impresia de adancime.

Specii decorative sunt carasii aurii, de toate formele si culorile. Pestii Betta au cu un colorit rosu sau mov intens (au si un comportament interesant in perioada de reproducere). Pyranha, faimosii pestisori amazonieni, au inceput si ei sa fie la moda, oferind spectacole sangeroase la hranire. Trebuie hraniti la o zi sau doua, altfel devin canibali. Mananca insecte, carne cruda de vita sau soareci. Rene Gavrilescu de la Zooselari spune ca pe cat sunt de rapace cand se hranesc, pe atat sunt de speriosi daca nu li se asigura liniste si spatiu suficient. Sunt cateva zeci de subspecii, cele periculoase putand fi recunoscute dupa mandibula anterioara mai dezvoltata. Varianta cea mai agresiva ajunge la 30 cm, costa in jur de 200 de dolari bucata si pe deasupra il mai poate costa pe crescatorul neatent si un deget, doua. Variante de pyranha mai mici pot fi cumparate cu 300.000 de lei bucata. Nu supravietuiesc decat daca sunt mai multi in acelasi acvariu. Trebuie asigurata o temperatura constanta de 25oC. Cand cumparati pyrhana din magazinele unde acestia sunt tinuti foarte multi la un loc, e bine sa va asigurati ca nu le lipsesc ochi, aripioare sau alte bucati de corp.
Alte specii inedite sunt Discusii amazonieni, mari si stralucitori, care cresc in acvarii mari, bine incalzite si cu multe plante. Ciclidele africane sunt de asemenea pesti mari, de pana la 30 cm, sunt albi, vargati sau negri; altii seamana cu delfinii, avand capul bombat. Isi cresc puii in gura. Goast Cat Fish e un peste transparent (i se vad doar oasele), traind la mari adancimi, dar acomodandu-se si in acvarii (costa 100.000 de lei). Langasius e foarte mic, dar e cautat pentru ca seamana cu un rechin. Majoritatea sunt pesti de apa dulce, pentru cei marini trebuind asigurate mult mai multe conditii.

Ingrijirea acvariului

Operatiuni zilnice: Verificati daca toti pestii sunt prezenti si in stare buna. Asigurati-va ca temperatura este la nivelul corect.
Operatiuni saptamanale: Indepartati frunzele de plante moarte. Retezati plantele care cresc rapid si replantati mladitele noi. Adunati reziduurile de pe fundul acvariului.
Operatiuni periodice: Curatati sau inlocuiti mediul de filtrare. Schimbati 20% din cantitatea de apa. Curatati algele de pe geamul frontal si de pe geamul acoperitor. Afanati substratul, mai ales in cazul filtrelor-placa. Verificati nivelul pH-ului. Inspectati filtrele de aer, sa nu se produca blocaje. Curatati filtrul si valvele de aer din pompa de aer. Verificati toate conexiunile tuburilor, mai ales la pompele electrice. Inlocuiti lampile daca nu mai lumineaza corect; cele fluorescente trebuie inlocuite dupa lungi perioade de functionare.

Substratul

Se recomanda folosirea substratului de pietris si nisip (bacteriile folositoare se formeaza in substrat). Va sugerez un nisip cu granulatia mai mare, nu unul foarte fin (sufoca radacinile plantelor). Pietrisul trebuie sa fie din roci dure, nu calcaroase.

Rocile calcaroase modifica in timp apa, ceea ce poate fi fatal pestilor. In principiu, substratul ar trebui sa aiba grosimea de 3-5 cm. Acesta trebuie pus mai subtire in partea din fata a acvariului si mai gros in cea din spate. Pret: 20.000 de lei kg.

Hrana

Hrana industriala uscata trebuie administrata alternativ cu hrana vie (larve, libelule) si hrana congelata (tubii, libelule, artemii). Este foarte important sa nu supraalimentati pestii. Resturile neconsumate ajung pe fundul acvariului, unde se descompun. In principiu, este suficient sa hraniti pestii de doua-trei ori pe zi.

Apa

Apa se tine doua, trei zile pentru a se elimina clorul. Se schimba maximum jumatate din cantitate: e bine sa nu i se schimbe brusc caracteristicile chimice.

Lumina

Schimbarea brusca a intensitatii luminii streseaza pestii. Acoperiti acvariul cand aprindeti lumina.

Vibratorul si filtrul

Este necesar pentru oxigenarea si curatirea apei. Cele simple costa 100.000 de lei.

Incalzitorul

Fiecare specie are nevoie de o anumita temperatura constanta. Incalzitoarele fara termostat sunt periculoase. Pret: 150.000 de lei

Plantele

Plantele consuma din substantele organice descompuse in bazin, oxigeneaza apa si au un rol estetic. Specii mai rezistente si mai ieftine: Elodeea, Valisneria, Bacopa, Echinodorus si Anubias. Plantele care cresc mari le veti pune mai in spate, cele mai mici vor ocupa partea din fata a acvariului. Pestii mai mari vor fi astfel obligati sa inoate in partea din fata a acvariului. Cei mici isi vor gasi refugiul intre plantele mari din partea din spate a acvariului. Pe cat posibil, incercati sa mascati filtrul, buretii si incalzitorul in spatele plantelor mari. Pret: de la 10.000 de lei la cateva milioane.

Exemple din cele mai cautate specii de pesti de acvariu

Ciphotilapia mozambique
Pret: 3.600.000 lei

Pyranha
Pret: 285.000 lei

Ciclosoma citronelum
Pret: 200.000 lei