Achiziția unei mașini second-hand în România seamană cu jocul la loz în plic. Poți să câștigi sau poți să pierzi. Lucrul acesta are toate șansele să se schimbe. Un nou serviciu care are ca obiect o informare rapidă, corectă și transparentă a cumpărătorilor de autovehicule la mâna a doua va fi pus la dispoziție de către Registrul Auto Român, cu sprijinul ASF.
Invitați la emisiunea Capital TV, Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, și George Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român, au arătat cum va funcționa acest proiect și au oferit informații în premieră despre datele care vor fi puse la dispoziția publicului.
“Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară împreună cu Registrul Auto Român a încheiat un protocol de colaborare în baza căruia cele două autorități și au propus să colaboreze pentru implementarea anumitor proiecte comune care să pună în valoare și să respecte interesul consumatorului. Cele două instituții gestionează în primul rând date, care pot fi de interes public. De la această idee a pornit colaborarea între RAR și ASF și a avut în vedere ca cel care dorește să își cumpere o mașină să poată beneficia de ceea ce i se poate da din datele care pe care le au cele două autorități”, a explicat Ovidiu Wlassopol.
Practic, printr-un sms transmis către Registrul Auto Român, cumpărătorii pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventuale deficiențe avute în timp ale acestuia, precum și informații generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul.
“Acest proiect îl avem în vederea noi, cei de la Registrul Auto Român, de circa trei ani de zile. Încercăm să adunăm cât mai multe date despre un autovehicul. Am găsit un sprijin foarte bun în parteneriatul cu ASF pentru un schimb de informații pe care să le punem la dispoziția publicului. Un cumpărător trebuie să fie foarte bine informat și trebuie să ia o nouă decizie în cunoștință de cauză. Noi punem la dispoziție o serie de date privind istoricul kilometrajului pe care l-am adunat încă din 2007 prin stațiile noastre de Inspecție Tehnică Periodică. Putem pune la dispoziție alte date despre autoturism, gen an de fabricație, norma de poluare. În colaborare ASF vom beneficia și de date suplimentare referitoare la daunele pe care le-a suferit un autoturism astfel încât, la sfârșit, cumpărătorul să fie foarte bine informat”, a spus George Adrian Dincă.
Emisiunea Capital TV se difuzează vineri și, în reluare, luni, de la ora 24.30, pe postul de televiziune România TV.