Banca Centrală a Franţei a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Banca Populară a Chinei (PBOC) ce prevede cooperarea în operaţiuni de clearing şi decontarea tranzacţiilor în yuani, un alt pas spre extinderea utilizării pe plan mondial a monedei chineze, transmite Reuters.
“Acest Memorandum de Înţelegere este primul pas spre crearea unei bănci de clearing şi înfiinţarea infrastructurii în Paris”, a anunţat Banca Centrală a Franţei. Acordul prevede că Banca Populară a Chinei va desemna o bancă care va oferi operaţiuni de clearing şi decontare în yuani.
În 18 iunie, China Construction Bank (CCB) a devenit prima bancă de clearing în yuani înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, cu prilejul vizitei la Londra a premierului chinez Li Keqiang.
Numirea sprijină obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din Europa, pe fondul concurenţei venite din Frankfurt, Paris, Zurich şi Luxemburg.
Potrivit premierului chinez, cele două state trebuie să-şi extindă cooperarea financiară, să realizeze tranzacţii direct în monedele lor naţionale, să înfiinţeze o bancă de clearing în yuani şi să deschidă subsidiare ale băncilor chineze în Marea Britanie.
Bank of China Ltd este banca de clearing în yuani din Hong Kong, Macao şi Taipei, în timp ce în Singapore aceste operaţiuni sunt realizate de Industrial & Commercial Bank of China Ltd.
“Este de înţeles decizia Chinei de a permite mai multor bănci să efectueze operaţiuni de clearing, deoarece utilizarea pe plan mondial a yuanului se extinde. Londra este cheie pentru internaţionalizarea monedei chineze, ţinând cont că acest oraş a fost întotdeauna un centru al tranzacţiilor valutare. Acordul va permite Londrei să ofere mai multe produse în yuani”, a declarat analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.
În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentajul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.
Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.
Sursa: Agerpres