Cu puțin peste o săptămână înainte de sfârșitul mandatului său, administrația președintelui în exercițiu, Donald Trump, a reintrodus Cuba pe lista țărilor care susțin terorismul. În anul 2015, fostul președinte Barack Obama a retras-o.
Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a trimis un comunicat de presă în care precizează că prin această măsură Guvernul Cubei va fi tras din nou la răspundere. În plus, comunicatul de presă anterior menționat mai arată că regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului pentru terorismul internațional și subversiunii justiției americane.
„Cu această măsură, vom trage din nou la răspundere guvernul Cubei şi vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului său pentru terorismul internaţional şi subversiunii justiţiei americane”, a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo într-un comunicat care îi menţionează pe foştii lideri cubanezi Fidel şi Raul Castro.
El acuză Cuba, pentru a justifica această sancţiune, pentru că „a susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional oferind refugiu teroriştilor”.
Într-o emisiune a canalului Bloomberg, secretarul de stat a confirmat că departamentul său încearcă să întreprindă această recalificare înainte ca el să părăsească funcţia pe 20 ianuarie, punând astfel beţe în roate administraţiei Biden în viitoarele discuţii diplomatice cu Cuba.
“Nu mergem mai departe cu privire la deciziile care vor fi luate cu privire la desemnări, dar lumea a văzut deja influenţa diabolică a Cubei în atât de multe locuri”, a argumentat Pompeo.
“Este potrivit pentru noi să ne întrebăm dacă insula sprijină efectiv terorismul”, a spus Pompeo.
”Şi dacă este aşa, ca în cazul oricărei alte naţiuni care oferă sprijin material teroriştilor, (Cuba) ar trebui, de asemenea, să fie astfel desemnată şi tratată într-un mod care să fie în concordanţă cu comportamentul său”, a precizat el.
Reluarea relațiilor cu Cuba va fi mai dificilă
Această decizie de ultimul moment riscă să facă mai dificilă pentru preşedintele ales Joe Biden, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, reluarea relaţiilor cu Havana.
După apropierea spectaculoasă dintre Washington şi Havana sub administraţia Obama, administraţia Trump şi-a înăsprit constant poziţia faţă de puterea comunistă, notează afp.com.
Cuba se alătură astfel Iranului, Coreei de Nord şi Siriei pe lista neagră a statelor care susţin terorismul. Sudanul a fost retras recent de pe această listă de către preşedintele Donald Trump.
Departamentul de Stat ar trebui să facă o evaluare formală a situaţiei
Fostul preşedinte Barack Obama a retras Cuba de pe lista SUA a ţărilor care susţin terorismul în 2015, o calificare care limitează semnificativ investiţiile străine.
El a declarat apoi că încercările Statelor Unite de a izola Cuba timp de 50 de ani au reprezentat un eşec.
Preşedintele ales al SUA Joe Biden a indicat că doreşte cel puţin o revenire la discuţiile începute sub administraţia Obama şi, în special, să se permită americanilor de origine cubaneză să-şi viziteze familiile şi să trimită bani.
Joe Biden ar putea retrage Cuba de pe lista neagră, dar nu imediat, deoarece Departamentul de Stat ar trebui să facă o evaluare formală a situaţiei.
Trebuie precizat că relațiile dintre SUA și Cuba au înregistrat o mai mare deschidere după decesul fostului conducător comunist Fidel Castro Ruz, în 2016, care fusese deja înlocuit la conducerea țării de fratele său, Raul.
Sursă foto: Dreamstime