CUI DATOREAZĂ SUA BANI: Top 10 creditori ai statului american. China este pe locul doi

Pe măsură ce guvernul SUA cheltuieşte o sume fără precedent pentru a aduce economia pe linia de plutire, există o necesitate la fel de mare de a strânge bani pentru a plăti pentru acestea. Acest lucru se face prin împrumuturi, cu ajutorul cărora Unchiul Sam vinde titluri de stat cu maturitate variabilă.

Pentru investitori, titlurile de stat şi obligaţiunile sunt considerate sigure pentru că au o rată de recuperare garantată, bazată pe încrederea în viitoarele venituri din taxe ale SUA. Guvernul a finanţat parţial astfel de operaţiuni prin intermediul trezoreriei decenii la rând.
Aceste împrumuturi se adaugă la datoria naţională, care a depăşit recent 15.000 de mld. dolari şi creşte în fiecare secundă. Suma datoriilor se apropie rapid de plafonul federal, o limită legală până la care se pot face împrumuturi, care în prezent este de 16,400 mld. dolari.
Cea mai mare parte a datoriilor este deţinută de sectorul privat, dar circa 40% este în spatele entităţilor publice, inclusiv părţi din guvern. Ţările listate includ investitorii publici şi privaţi, potrivit datelor publicate lunar de Trezoreria SUA.

10. Companii de asigurări
Datoriile SUA: 250,1 mld. dolari

9. Instituţii depozitare
Datoriile SUA: 284,5 mld. dolari

8. Marea Britanie
Datoriile SUA:429,4 mld. dolari

7. Guverne de stat şi locale din SUA
Datoriile SUA: 484,4 mld. dolari

6. Fonduri mutuale
Datoriile SUA: 653,5 mld. dolari

5. Fonduri de pensii
Datoriile SUA: 842,2 mld. dolari

4. Japonia
Datoriile SUA: 1.038 mld. dolari

3. Alţi investitori/obligaţiuni de economii
Datoriile SUA: 1.107 mld. dolari

2. China
Datoriile SUA: 1.132 mld. dolari

1. Rezerva Federală şi participaţii intraguvernamentale
Datoriile SUA: 6.328 mld. dolari

SURSA: CNBC