Managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice
Printre punctele discutate s-au aflat cele mai recente modificări aduse de Ordonanța de Urgență nr. 5 (OUG5) privind gestionarea deșeurilor DEEE. Aceste amendamente vizează clarificarea responsabilității producătorilor, atingerea țintelor de colectare și valorificare, și stabilirea unor ținte specifice pe fiecare categorie de DEEE.
Sabina Irimescu, responsabilă DEEE în cadrul Direcției Generale Deșeuri din Ministerul Mediului, a subliniat că producătorii sunt acum responsabili pentru echipamentele introduse pe piața românească pe întregul lor ciclu de viață, inclusiv când devin deșeuri.
„Se clarifică răspunderea producătorilor – producătorul este responsabil pentru echipamentul introdus pe piața din România pe întreg ciclul său de viață, inclusiv când ajunge deșeu…Totodată, trebuie să ne asigurăm că sunt respectate nu numai țintele de colectare, dar și cele de reciclare și valorificare”, a declarat Sabina Irimescu.
De asemenea, s-a discutat despre necesitatea respectării nu doar a țintelor de colectare, ci și a celor de reciclare și valorificare.
Țintele pentru fiecare categorie de DEEE
În ceea ce privește țintele pe fiecare categorie de DEEE, propunerea Ministerului Mediului a fost de 50% pentru fiecare categorie, cu excepția panourilor fotovoltaice, însă decizia finală este în mâinile Parlamentului.
Una dintre cele mai contestate propuneri a fost stabilirea țintelor specifice pe fiecare categorie de DEEE, aceasta fiind considerată dificil de atins pentru procesatori și operatorii de tratare a deșeurilor. Simona Vaida, Manager pentru Afaceri Guvernamentale la Recolamp, a evidențiat că pentru anumite categorii de DEEE va fi aproape imposibil să se atingă aceste ținte.
„Pentru anumite categorii de DEEE-uri va fi aproape imposibil să atingem această țintă, iar unul dintre motivele pentru care am ajuns aici este scăderea penalităților. Vom ajunge cu DEEE-urile periculoase la groapa de gunoi pentru că e mai simplu sa plătești penalități, decât să atingi ținta. Costul de gestionare a deșeului DEEE a ajuns să fie de 3 ori mai mare decât penalitatea”, spune Simona Vaida.
Lipsă de viziune de ansamblu asupra situației de pe piață
O altă problemă semnalată a fost lipsa unei viziuni de ansamblu asupra situației de pe piață. Alexandra Ghenea, Director Executiv al Coaliției PRO DEEE, a subliniat necesitatea unor date exacte furnizate de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru a evalua colectarea pe fiecare categorie de DEEE.
„Sunt foarte multe tipuri de deșeuri pe care oamenii nu le asociază cu categoria de echipamente electrice ca de exemplu țigările electronice, periuțele de dinți electrice, USB-urile sau jucăriile care funcționează pe bază de baterii. Trebuie făcute demersuri mai intense de conștientizare pe partea aceasta, pentru a convinge oamenii că și aceste tipuri de echipamente nu sunt plastic, ci sunt tot echipamente electrice și trebuie colectate separat”, a spus Roxana Puia, Environ.
Într-o notă optimistă, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au anunțat lansarea săptămâna viitoare a unui program de finanțare pentru fabrici de reciclare, cu un buget între 500.000 și 8.400.000 EUR, și au confirmat că vor pune la dispoziție, la cerere, date despre colectarea înregistrată pe fiecare categorie de DEEE în parte.