Sunt din ce în ce mai mulți care, după 45-50 de ani, poartă fericiți lentile progresive. De la alții auzim și că e greu să te acomodezi cu ele, că prețul lor e cam mare.
Ce e, totuși, cu aceste lentile progresive?
Lentilele progresive sunt cele mai avansate tehnologic lentile și au pe suprafața lor zone cu dioptrii pentru vederea bună la depărtare, la citit și la distanță intermediară, la calculator. Din cauza trecerii lente, progresive de la zonă la alta, apar în lateralele lentilei și niște zone cu distorsiuni, prin care nu se vede foarte clar.
Dificultatea de acomodare vine din necesitatea ca purtătorul să învețe să miște capul și să privească prin partea de lentilă corectă pentru a vedea bine într-un anume loc. Este foarte important și ca lentilele progresive să fie minuțios alese în funcție de nevoile, parametrii specifici ai purtătorului și să fie executate corect.
Mărimea diferitelor zone de pe lentilă este în directă legătură cu diferența între dioptriile pentru distanță și cele pentru citit și de cât de aproape suntem de parametrii standard ai modelului de lentile progresive conceput de producător. Pentru mai multe detalii, tipuri speciale de lentile progresive, scheme și tot ce trebuie să știm despre acest tip de lentile, cu bune și cu rele, aflăm aici.
Prin urmare, cele mai bune lentile progresive sunt cele bine alese pentru nevoile noastre. De la cel care le poartă se cere răbdarea de a învăța pe unde să privească prin lentilă până să intervină, în câteva zile, obișnuința și apoi să le folosească uitând că le are la ochi.
Este de semnalat și faptul că lentile progresive nu se recomandă celor care au probleme preexistente de vertij sau probleme cervicale care i-ar împiedica să miște capul în felul necesar.
Marele avantaj este că nu vom mai purta două sau chiar trei perechi de ochelari pe care să îi tot punem la ochi și să îi dăm jos în funcție de situație. Vom avea o singură pereche de ochelari cu lentile progresive pe care îi vom purta de dimineața până seara și vom vedea bine oricând. Dacă vom vrea, vom alege să fie și fotocromatice ca să se întunece exact când avem nevoie de ochelari de soare și să redevină apoi incolore.
Cât costă o pereche de lentile progresive?
Prețul depinde de adiție (diferența între dioptrii), de gradul de personalizare necesar, de materialul lentilei și de tratamentele aplicate, dar și de locul de unde cumpărați. Am căutat pe internet cele mai bune magazine online de rame și lentile pentru ochelari și am găsit un loc cu explicații pe larg la fiecare alegere de făcut, cu posibilitatea de a ne configura singuri lentilele și de a vedea cât costă fiecare variantă și, foarte important, de ce.
Am găsit prețuri de la 400 de lei la 3000 de lei (preț lentile progresive), în funcție de factorii amintiți anterior. Sfatul cel mai bun este să acordați ceva timp și să vă lămuriți, să vă informați și să găsiți locul cu prețul cel mai bun ca să nu plătiți mai mult decât e cazul sau să achiziționați lentile progresive mai performante la același buget.
Deci… cui îi trebuie lentile progresive?
Răspunsul este simplu: celui care, ajuns la o vârstă, are nevoie de ochelari pentru distanță, dar și pentru citit. Celui care, în activitățile zilnice, privește alternativ, frecvent, atât la depărtare, cât și aproape, poate și la calculator și are nevoie de lentile ca să vadă bine la fiecare din aceste distanțe. Celui disperat de faptul că trebuie să tot schimbe ochelarii cu diferite dioptrii de la ochi.
Celui care are nevoie de ochelari de citit, dar aceștia nu sunt niciodată la îndemână. Celui care lucrează într-un birou unde citește hârtii, lucrează la calculator, dar vorbește și cu oamenii din încăpere. Profesorului care scrie în catalog, privește ce scriu copiii în caiete, urmărește din clasă ce scrie elevul la tablă.
Dacă vă regăsiți în una din aceste situații, luați în calcul că o pereche de ochelari cu lentile progresive pot fi soluția modernă, elegantă pentru dumnevoastră. Cițiți, lămuriți-vă, simulați în magazinul online de lentile care vă place și vedeți cât costă ele pentru dumneavoastră și analizați fiecare din variante, cu avantajele și dezavantajele ei.