Înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014, preşedintele Klaus Iohannis a dus o campanie bine țintită în mediul virtual, în special pe Facebook. Ce este mai puțin cunoscut este faptul că în această campanie a contat și lobby-ul făcut de controversatul om de afaceri Cristi Burci, nu direct, ci prin intermediul fiului său, Carlo Burci. Acesta din urmă a fost cooptat la firma Trencadis, cea care a realizat campania electorală pentru Iohannis, scrie Gazeta de Cluj. Carlo Burci este asociat cu un cetățean italian al cărui nume apare în cadrul unei anchete de spălare de bani din Azerbaidjan.
Din 1990 până în prezent, numele omului de afaceri Cristi Burci a fost menționat în multe afaceri cu iz penal. El s-a ocupat de afaceri în domeniul transportului feroviar, fiind protejatul fostului ministru PSD Miron Mitrea. A făcut afaceri cu cadavre de origine animală prin intermediul afacerii Protan, iar România a riscat să intre în procedură de infringement din cauza neregulilor sesizate la această afacere. Cristi Burci a jonglat si cu Agenția Domeniilor Statului, în tandem cu omul de afaceri Dumitru Creștin, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Cu toate acestea, singurul dosar în care Burci a fost trimis în judecată este cel al devalizării societății Romvag Caracal, însă procesul avansează în ritm de melc. Nu este de mirare, având în vedere că omul de afaceri este prieten cu câţiva grei din politică care au activat în PSD, precum Victor Ponta, Mircea Geoană sau Miron Mitrea, iar, pe de altă parte, fiul său este acționar la firma care i-a făcut campania electorală lui Klaus Iohannis in 2014, societatea având afinităţi spre PNL.
În aprilie 2016, omul de afaceri Cristi Burci a fost arestat de procurorii DIICOT pentru implicare în infracțiuni de evaziune fiscală de aproximativ opt milioane de euro. Burci şi membrii grupului său erau acuzaţi că prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. În timpul cercetărilor, Cristi Burci a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar. De atunci și până acum, singurele măsuri care se iau în cadrul în cadrul acestui dosar sunt de natură procedurală.
Carlo Robert Burci, fiul omului de afaceri, a devenit asociat în cadrul firmei Trencadis în 2015. Această societate s-a ocupat de campania online în urma căreia Klaus Iohannis a devenit președinte. Carlo Burci mai este administrator și asociat majoritar, alături de italianul Mario Palmonella în CIVITAS INCORPORATED SRL, o societate înființată în 2016. Societatea a încercat să obțină contractul privitor la întocmirea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate la obiectivului de investiţii “Stadion Nou pentru Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti”, dar nu a reușit. Numele arhitectului Palmonella apare într-o anchetă care vizează modul în care mai mulți politicieni din Azerbaidjan au fost depistați că spălau bani prin intermediul unor firme paravan occidentale. Una dintre societăți paravan, Hilux Services din Marea Britanie, a alimentat cu peste 70.000 de euro conturile partenerului de afaceri al fiului lui Cristian Burci.
Omul de afaceri Cristi Burci îşi menţine relaţiile apropiate cu PSD, lucru demonstrat şi de faptul că o firmă de casă a social-democraţilor, Kirchhoff Consult SRL, a alimentat conturile uneia dintre firmele controlate de Cristi Burci, SC Graffiti Red, pentru servicii de consultanță. Anul trecut, omul de afaceri a fost fotografiat având o discuţie cu fostul deputat Sebastian Ghiţă. De asemenea, Burci are legături strânse cu Anca Alexandrescu, ”eminenţa cenușie” care îi stabilea strategiile de comunicare ale premierului Dăncilă. După arestarea lui Liviu Dragnea, premierul a renunțat la serviciile ei. În 2015, Anca Alexandrescu a fost angajată în cadrul trustului Adevărul, patronat de Burci, după ce Guvernul Ponta a fost înlocuit de tehnocrații lui Dacian Cioloș. Alexandrescu este consultant politic și a lucrat pentru Adrian Năstase, Sorin Oprescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi alţii.