În primul rând, Ankara a făcut o propunere interlocutorilor de la Washington care se poate sintetiza astfel: „Să înfiinţăm o comisie comună, acolo să fie discutate obiecţiile voastre şi tot acolo să căutăm calea de rezolvare a acestei probleme.”
Bineînţeles, partea americană nu a acceptat niciodată această propunere pentru că adevăratul motiv al obiecţiilor nu este acesta.
Dar acum ei au bătut la uşa Ankarei cu o altă propunere.
Declaraţia de mai jos aparţine unui oficial turc de rang înalt, care cunoaşte conţinutul discuţiilor de la întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre Erdoğan şi Biden.
„Nu au arătat deloc că ar accepta propunerea noastră. Acum ei au făcut o propunere asemănătoare, în sensul creării unui mecanism pentru a fi discutate toate problemele existente în relaţiile bilaterale, inclusiv S-400.”
Această propunere poate fi considerată un pas în spate?
Va fi mai potrivit dacă în loc de „pas în spate” vom spune „O nouă situaţie, o nouă propunere”.
Se poate spune că cea mai importantă concluzie a întâlnirii de la Roma, din 31 octombrie, a fost decizia de a se crea un astfel de mecanism ca urmare a propunerii părţii americane.
Încă nu s-a clarificat cine, ce nume vor îndeplini misiuni în acest mecanism.
După ce partea americană va transmite propunerile, şi Ankara îşi va stabili propria listă.
Biden către Erdoğan: Dacă acum 7 ani eram eu presedinte, nu ar fi existat niciuna dintre aceste probleme
Sunt informaţii interesante privind planul secund al întâlnirii dintre Erdoğan şi Biden. În mod normal, întâlnirea trebuia să aibă loc la Glasgow, la Summit-ul Climei.
Dar este cunoscut faptul că Erdoğan a anulat această parte a vizitei din cauza neîndeplinirii cererilor Turciei legate de protocolul de securitate.
După ce a apărut o asemenea situaţie, au fost schimbate ziua şi ora stabilite anterior şi s-a hotărât ca întâlnirea să aibă loc duminică dimineaţa, la Roma.
În timp ce noi eram la Roma, presa turcă publica informaţia că întâlnirea a durat 20 de minute. Dar informaţia nu era corectă. Era o informaţie mincinoasă lansată de opozanţii lui Erdoğan sau aşa ar fi dorit ei să se întâmple, o propagandă de „subsol” ca să se spună „Vedeţi, aţi tot forţat, dar numai atât v-aţi putut întâlni”. Întâlnirea a durat o oră şi 10 minute, iar demersurile funcţionarilor din protocolul american pentru încheierea acestei întâlniri au fost oprite de Biden.
Conţinutul întâlnirii
După ce a evaluat problemele din relaţiile bilaterale şi a promis că în timpul mandatului său relaţiile cu Turcia vor intra pe un făgaş normal, Biden a rostit această frază foarte interesantă:
„Dacă cu 7 ani în urmă eram eu preşedinte, nu ar fi existat niciuna dintre aceste probleme.”
Ceea ce face interesantă această declaraţie, cu 7 ani în urmă, este faptul că nu s-a referit numai la mandatul adversarului său Trump, ci şi la al doilea mandat al lui Obama, când el era vicepreşedinte. Faptul că actualul preşedinte face trimitere nu numai la Trump, ci şi la Obama, ca unul dintre cei responsabili de înrăutăţirea relaţiilor, este o situaţie care atrage atenţia.
Deci Biden a dorit să-l convingă pe Erdoğan că nu el este vinovat de numeroasele demersuri anti-democratice, inclusiv tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, care au otrăvit relaţiile trurco-americane.
Gândindu-ne că el este cel care la finele lui 2019, promitea editorului New York Times demiterea lui Erdoğan, colaborând cu opoziţia, te întrebi „Cât este de credibil?”, iar o astfel de abordare nu poate fi considerată o tactică bună pentru a câştiga încrederea interlocutorului…
Biden: Echilibrul în Senat este 50/50. Fiecare senator se consideră preşedinte
Să va mai spun o anecdotă de la întâlnirea Erdoğan -Biden. Este cunoscut faptul că unul dintre cele mai importante capitole ale acestei întâlniri a fost legat de furnizarea în schimbul excluderii Turciei din programul F-35, a noilor avioane F-16 şi kiturilor de modernizare.
Aşa cum ne-a confirmat preşedintele Erdoğan în avion, Biden a avut o abordare pozitivă în această problemă. Dar spune referindu-se la Congres că procesul va fi unul de durată. Şi vorbeşte despre echilibrul din Senat, 50% republicani, 50% democraţi. Face acest lucru pentru a atrage atenţia asupra dificultăţii misiunii pe care şi-a asumat-o pentru a îndeplini cerinţa Turciei de avioane F-16, bineînţeles. La un moment dat spune: „Datorită acestui echilibru, fiecare senator se crede preşedinte”.
Şi aşa cum ne-a relatat la întoarcerea de la Roma, la rândul lui Erdoğan îi răspunde: „Cred vă veţi putea face asta şi văd că în acest moment responsabilitatea este la dumneavoastră'”, potrivit YENI ŞAFAK.