În cursul zilei de joi, 10 mai, unii deputați liberali au votat împreună cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) împotriva unei legi importante pentru România. Liderul AUR, George Simion, spunea despre această lege că fură copiii românilor.
Deputați PNL au votat alături de AUR
În timpul votului de miercuri, doi deputați ai Partidului Național Liberal, Robert Sighiartău și Ben Oni Ardelean, cunoscuți ca fiind membri ai Coaliției pentru Familie, au votat alături de parlamentarii de AUR împotriva proiectului de lege pentru prevenirea separării copiilor de familiile lor. Partidul AUR a folosit proiectul de lege pentru a răspândi știri false, susținând că „UE, PSD și PNL vor să ne ia copiii”.
„Proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie (PL-x nr. 145/2023) trebuie să fie oprit! O clonă a Barnevernet-ului în România nu are ce căuta”, a scris, pe Facebook, deputatul PNL Ben Oni Ardelean.
În cadrul unui interviu în direct la Digi24, Robert Sighiartău a fost întrebat de ce a votat împotriva proiectului de lege. Deși a recunoscut că legea are un „scop nobil”, el a explicat că proiectul are unele elemente ambigue. El a precizat că nu a fost de acord cu demersul AUR, afirmând că proiectul de lege face parte dintr-un punct de reper al PNRR care vizează prevenirea separării copiilor și reducerea numărului de copii instituționalizați. Cu toate acestea, el a criticat guvernul pentru că a redactat un proiect de lege prost scris, care nu avea criterii clare de identificare a copiilor vulnerabili și de prevenire a abuzurilor.
Potrivit deputatului PNL, în România există două extreme: unii părinți își neglijează copiii și nu le asigură educația și bunăstarea, în timp ce alții, care sunt părinți buni, sunt preocupați de copiii lor, dar au fost nevoiți să trăiască în străinătate. Pentru a clarifica proiectul de lege, el a propus câteva amendamente, însă doar două dintre ele nu au fost luate în considerare, se pare că din cauza acțiunilor lui Adrian Solomon, președintele Comisiei de muncă din Camera Deputaților.
„Eu voiam tocmai să liniștesc opinia publică, să venim cu niște amendamente să securizeze, am lucrat cu niște avocați. Din păcate, PSD a făcut ieri o comisie, nu am fost invitat să îmi susțin amendamente, și astăzi a trecut proiectul de lege cu câteva amendamente care au fost bune, dar din punctul meu de vedere trebuia mult mai mult perfectat acest proiect de lege tocmai pentru a nu se ajunge aici, la dezinformare, la exagerări și alte lucruri”, a mai spus Robert Sighiartău.
Dan Tănasă a dat un vot favorabil pentru lege
Dan Tănasă, care prezidează Comisia pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților, a dat aviz favorabil pentru PLx 145 într-un document disponibil pe site-ul Camerei, în ciuda afirmațiilor false ale AUR, potrivit cărora proiectul de lege permitea înstrăinarea copiilor. În document, datat 4 aprilie, se precizează că „Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați a hotărât în unanimitate, în urma dezbaterilor, să dea aviz favorabil proiectului de lege”.
Întrebat de G4Media pe 4 aprilie de ce a dat aviz favorabil proiectului de lege, Dan Tănasă a refuzat să răspundă. De remarcat că AUR și alți politicieni au început campania împotriva PLx 145 abia după ce Tănasă a dat aviz favorabil proiectului de lege.
PSD îi îndeamnă pe cei de la AUR să termine cu minciuna
PSD a cerut reprezentanților AUR să înceteze să mai răspândească neadevăruri și să manipuleze opinia publică, în urma aprobării în unanimitate a proiectului pentru copii, la care anterior se opuseseră public.
„AUR a votat în comisii în UNANIMITATE proiectul cu copiii! Terminați cu minciuna și manipularea oamenilor!
Și era normal să o voteze, pentru că este o lege bună care vizează PREVENIREA abandonului copiilor și SPRIJINIREA familiilor vulnerabile. Adică ceea ce ar face orice om normal!
Tot scandalul făcut astăzi, instigarea hoardelor de huligani să tragă de porțile Parlamentului, a fost doar un circ ieftin al unor oameni interesați DOAR de voturi și nu de viața, de viitorul copiilor și al familiilor vulnerabile”, a scris pe pagina de Facebook PSD.
Ce spune legea adoptată de Camera Deputaților?
Proiectul de lege privind organizarea activității de prevenire a separării copiilor de familiile lor a fost aprobat de Camera Deputaților. În plus, propunerea legislativă prevede constituirea Observatorului Național al Copilului. Proiectul de lege urmează să fie înaintat spre promulgare.
Obiectivul principal al proiectului de lege este de a stabili cadrul legal pentru prevenirea separării copiilor de familiile lor. Acest lucru se realizează prin susținerea principiilor de protejare a interesului superior al copilului și de respectare a drepturilor acestuia, prin promovarea bunăstării sociale, spirituale și morale, precum și a sănătății fizice și mentale a copiilor aflați în situație de risc.
Acesta acordă prioritate păstrării valorilor familiei, asigurându-se că copiii aflați în pericol de separare pot rămâne cu familiile lor și pot fi integrați în comunitate. În plus, proiectul de lege permite participarea copiilor și a familiilor acestora la deciziile care îi privesc, ținând cont de vârsta și nivelul de maturitate al acestora.
”Copilul este considerat în risc de separare de familie, dacă familia care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea lui se confruntă cu una sau multe dintre următoarele situaţii: situaţia economică şi condiţiile de locuit precare existente în mediul său familial şi/sau în comunitate, respectiv situaţie de risc de sărăcie monetară sau sărăcie extremă;situaţia socială şi mediul nepotrivit creşterii şi educării copilului, care exercită influenţe negative asupra copilului; starea de sănătate precară a unuia sau a mai multor membri ai familiei, inclusiv dizabilitatea acestora; nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei; mediul abuziv, violent existent în familie şi comportamentele la risc care pot afecta negativ relaţiile dintre adulţi, copii şi dintre adulţi şi copii”, arată arată legea.