Fondurile sunt alocate pentru construcţia de pensiuni noi sau pentru modernizarea celor existente. Solicitanţii trebuie să respecte o condiţie: să păstreze specificul local.
Pot solicita finanţare microîntreprinderile, persoane fizice care se vor angaja ca până la data semnării contractului de finanţare să se înregistreze cel puţin ca persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca microîntreprindere, comunele (prin reprezentanţii legali), asociaţiile de dezvoltare intercomunitară având comune drept membri, precum şi ONG-urile. Nu pot depune cerere de finanţare nerambursabilă cei înregistraţi în lista Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) ca debitori pentru Programul SAPARD şi FEADR (până la achitarea integrală a datoriei faţă de APDRP, inclusiv a majorărilor de întârziere), beneficiarii ale căror contracte de finanţare pentru Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) au fost reziliate din iniţiativa APDRP ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale, dacă rezilierea are o vechime mai mică de un an, şi beneficiarii care se află în situaţii litigioase cu APDRP până la finalizarea litigiului.
În cazul investiţiilor în structuri de primire turistică altele decât cele agroturistice se pot obţine fonduri nerambursabile dacă nivelul de confort şi calitate a serviciilor propuse prin proiect ating standardul de minimum trei margarete/stele. Cât priveşte investiţiile în structuri de primire agroturistice, nivelul minim de confort trebuie să fie de o margaretă.
Solicitanţii pot primi finanţare nerambursabilă de până la 70% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile generatoare de profit; în acest caz, nu se va depăşi 70.000 de euro/proiect pentru investiţiile în agroturism. Pentru alte tipuri de investiţii în turismul rural, cofinanţarea este de 50% (maximum 200.000 de euro/proiect). În ceea ce priveşte investiţiile în interes public negeneratoare de profit, intensitatea sprijinului nerambursabil este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi valoarea de 200.000 de euro/proiect.
Primesc punctaj mai mare solicitanţii care nu au beneficiat de fonduri comunitare pentru investiţii similare în ultimii trei ani şi proiectele care prin activitatea propusă creează mai mult de un loc de muncă/25.000 de euro investiţi.
Investiţii eligibile pentru finanţare
Programul se adresează celor care au în vedere următoarele genuri de investiţii:
– Construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistice cu până la 15 camere.
– Unităţi de alimentaţie (restaurante cu specific local, crame, grădini de vară).
– Investiţii private în infrastructura turistică de agrement, care poate fi şi independentă de structura de primire, precum: spaţii de campare, ştranduri şi piscine, mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, prima achiziţie de cai în scop turistic.
– Construirea, modernizarea şi dotarea centrelor locale de informare.
– Dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare pentru structurile de primire turistice din spaţiul rural, conectate la sistemele regionale şi naţionale.
– Amenajarea de marcaje turistice şi de refugii turistice de utilitate publică.
– Investiţii pentru refacerea în scop turistic a vechilor trasee de cale ferată cu ecartament îngust.
– Investiţii pentru trasee tematice (exemplu: „drumul vinului“, „drumul olăritului“, „drumul cioplitorilor în lemn“ etc.).
Dosarul solicitantului. Check-list
Lista documentelor necesare cuprinde:
– Cererea de finanţare (în variantă electronică, pe www.apdrp.ro)
– Studiu de fezabilitate
– Situaţiile financiare precedente anului depunerii proiectului, înregistrate la Administraţia Financiară
– Certificat de urbanism/autorizaţie de construire pentru proiecte care prevăd lucrări de construcţie
– Avizul sanitar privind constatarea conformităţii proiectului cu condiţiile de igienă şi sănătate publică
– Declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului, prin reprezentantul legal pentru proiect, că va asigura cofinanţarea proiectului, precizându-se sursa.
Originalul şi o copie a cererii de finanţare, împreună cu documentele în original (pentru care se ataşează copii) se depun, inclusiv în format electronic (pe CD) şi la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit al judeţului unde are loc implementarea proiectului.
5.000 de euro reprezintă valoarea minimă eligibilă a unui proiect care poate fi finanţat în cadrul acestei măsuri
Condiţii
Contribuţie În cazul în care solicitantul nu prezintă documentele care să dovedească capacitatea şi sursa de cofinanţare, contractul de finanţare nu va fi încheiat.
Plafon Nu sunt eligibile investiţiile a căror valoare totală depăşeşte 1,5 milioane de euro.
Particularitate În zonele dezvoltate din punct de vedere turistic este permisă doar modernizarea sau extinderea structurilor de primire turistică.