Culoarea ochilor ne poate afecta capacitatea de a citi? Aproximativ unu din zece oameni de pe glob au o culoare a ochilor care, în termeni poetici, poate fi asemănată cu un cer de vară, cu nuanța unui ocean tropical sau chiar cu nuanța palidă a unui acvamarin tăiat impecabil.
Există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți vederea și a avea ochii sănătoși, dar culoarea lor nu poate fi schimbată în mod natural, scrie ScienceAlert.
Studiile au examinat acest lucru analizând performanța sportivă. Un astfel de studiu, realizat de Universitatea din Louisville, a descoperit că oamenii cu ochi întunecați au performanțe mai bune la „sarcini de tip reactiv”, cum ar fi lovirea mingii, apărarea într-un meci de fotbal și boxul.
În schimb, cei cu ochi deschiși s-au descurcat mai bine la „sarcini cu ritm propriu”, cum ar fi lovirea unei mingi de golf, aruncarea mingii de baseball sau bowling. Un studiu similar efectuat de studenți a descoperit că subiecții cu ochi mai întunecați au avut rezultate mai bune la lovirea mingii cu o rachetă.
Cei cu ochi albaștri ar putea avea un ușor avantaj în condiții slab iluminate
Acum, antropologii din Marea Britanie au observat că ochii albaștri au un ușor avantaj în condiții slab iluminate.
În experimentul lor preliminar, Kyoko Yamaguchi și studenta ei Faith Erin Cain de la Universitatea John Moores din Liverpool au explorat această posibilitate cu 39 de voluntari adulți supuși unui teste ocular simplu, de 30 de secunde, sub intensități descrescătoare ale luminii.
Culorile ochilor au fost auto-raportate și apoi încadrate în albastru sau căprui, folosind un ghid de clasificare dezvoltat recent, oferind cercetătorilor 25 de persoane cu ochi albaștri și 14 cu ochi căprui deschis sau închis.
Cei cu ochi albaștri puteau citi mai ușor codurile descrise pe un perete, la o lumină semnificativ mai mică, spre deosebire de cei cu ochi căprui.
Pierderea pigmentării irisului, trăsătură selectată la unele populații pentru a maximiza vederea în medii cu lumină scăzută
Ținând cont că studiul este preliminar, cu o dimensiune relativ mică a eșantionului, descoperirile experimentului susțin teoria că pierderea pigmentării irisului a fost o trăsătură selectată la unele populații pentru a maximiza vederea în medii cu lumină scăzută.
Se pare chiar că există o obsesie culturală pentru persoanele cu ochi albaștri, fie că este vorba de atracția pe care o exercită acestea, fie că, așa cum susțin unii, ar fi simboluri ale trecutului nostru.
Fie că se datorează unor procese științifice ciudate sau pur și simplu geneticii, ochii albaștri nu sunt foarte diferiți de ochii căprui.
Nu există pigment albastru
Nimeni nu are pigmentul albastru în ochi. În acelasi mod în care cerul pare să fie albastru (când de fapt nu este așa), ochii albaștri sunt doar un truc al luminii. Senzația de albastru este dată de efectul Tyndall, fenomen similar cu acela care ne face să credem că cerul este albastru.
Irisul este alcătuit din două straturi de celule: stroma și epiteliul. În cazul ochilor albaștri, stroma reprezintă un strat translucid și nu conține niciun fel de pigment, din cauza unei mutații genetice. Așa că, atunci când lumina albă își face apariția, stroma începe să o împrăștie.
Albastrul este împrăștiat mai mult decât alte culori, deoarece merge sub forma unor valuri mai scurte, ceea ce face ca albastrul să se reflecte cel mai ușor și să devină cel mai vizibil.
Din acest motiv, ochii albaștri își pot schimba uneori nuanța, în funcție de cantitatea luminii dintr-o încăpere.
Efectul Tyndall intervine și când avem de-a face cu culoarea verde a ochilor. Doar că în acest caz, stroma conține concentrații mai scăzute de melanină, de unde apare nuanța de verde.
Mai sensibili la lumină
Oamenii cu ochi albaștri nu au melanină în iris, substanță folosită pentru a proteja ochiul de lumina intensă (cum ar fi soarele sau iluminatul fluorescent).
De aceea, ochii albaștri sunt foarte sensibili și pot absorbi cantități mari de radiații ultraviolete, iar riscul de cataractă este mai mare.