Nu mai este un secret că ochii dezvăluie multe despre starea sufletească a cuiva și chiar despre sănătatea lui. Dar culoarea ochilor este determinată în mare parte de genetică.
Deși există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți vederea și a avea ochii sănătoși, culoarea lor nu poate fi schimbată în mod natural. Cu toate acestea, scrie TheHealthy, culoarea irisului ar putea dezvălui mai mult decât bănuiați despre sănătatea voastră.
Cei cu ochii căprui și negri, mai puțin expuși riscului de degenerescență maculară
Culoarea ochilor poate oferi o perspectivă asupra sănătății generale a ochilor.
„Un iris întunecat blochează mai multă lumină ultravioletă”, spune medicul oftalmolog Christopher Quinn, președintele Asociației Americane de Optometrie.
„Lumina UV este un factor de risc pentru degenerescența maculară. Lumina care intră în ochii persoanelor cu iris de culoare deschisă poate contribui la o degenerare a retinei”, spune el.
Un risc mai mic de melanom
Irisul de culoare închisă ar putea indica, de asemenea, că aveți un risc mai mic de cancer de piele. Într-un studiu publicat în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, cercetătorii au luat probe de ADN și au adunat date despre expunerea la soare de la aproape 500 de copii albi, cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, timp de patru ani.
Copiii cu ochi albaștri au avut mai multe șanse de a face alunițe. Numărul de alunițe pe care oamenii le fac în copilărie poate prezice, din câte se pare, riscul de melanom, la vârsta adultă. Alte cercetări au descoperit că persoanele cu ochi albaștri sau verzi prezintă un risc mai mare de melanoame ale ochiului, cel mai probabil pentru că au un pigment care absoarbe mai puțin lumina.
Indiferent de culoarea ochilor, este bine, așa cum sfătuiesc oftalmologii, să-vă protejați cu ochelari de soare xe calitate, care blochează 99% până la 100% din radiațiile ultraviolete.
Mai puțin probabil ca persoanele cu ochi albaștri sau verzi să facă vitiligo
Într-un studiu al Școlii de Medicină de la Universitatea din Colorado, cercetătorii au urmărit aproape 3.000 de persoane cu vitiligo, o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele pigmentare sănătoase și provoacă pete ale pielii. Cercetătorii au identificat 13 gene legate de o predispoziție la vitiligo.
Ei au descoperit că persoanele care aveau ochi albaștri sau verzi aveau mai puțin șanse de a suferi de vitiligo. Dintre pacienții cu vitiligo, 43% aveau ochi închiși la culoare, 30% aveau ochi verzi și 27% aveau ochi albaștri. Persoanele cu vitiligo prezintă un risc mai mare de a face alte boli autoimune, cum ar fi lupusul, diabetul de tip 1 și bolile tiroidiene.
Persoanele cu cu ochii închiși, mai sensibile la alcool
Daca aveți ochi negri sau căprui este posibil să beți mai puțin decât persoanele cu ochi albaștri sau verzi, potrivit unui studiu publicat de revista Personality and Individual Differences. Ipoteza este că persoanele care au ochii închiși la culoare sunt mai sensibile la alcool șii droguri, ceea ce le determină sa bea mai puțin.