Deși poate părea o glumă, acum este posibil să creștem ciuperci acasă. Mulți oameni nu cred că ar putea să crească ciuperci acasă și că acestea se cultivă doar în sere, unde beneficiază de un microclimat special. Cu toate acestea, grădinarii de pretutindeni încep să experimenteze cultivarea ciupercilor în casă. Și nu este atât de dificil pe cât s-ar crede. Iată câteva sfaturi despre cum putem să creștem ciuperci acasă, potrivit Thegreengardenlife.
Dacă urmați aceste sfaturi pentru amenajarea unei grădini interioare sau a unei mini-ferme de ciuperci, ați putea deveni producătorii unora dintre cele mai gustoase alimente care au conținut scăzut de calorii și sunt bogate în vitamine și antioxidanți.
Spre deosebire de majoritatea legumelor dintr-o grădină, care se cultivă cu ajutorul semințelor, ciupercile se înmulțesc prin spori. Acești spori sunt atât de mici încât nu pot fi văzuți cu ochiul liber. Ciupercile nu sunt mari iubitoare de pământ, preferând mai curând rumegușul, paiele sau așchiile de lemn pentru a se înmulți.
Unde le place să crească
Ciupercilor le place să crească în medii întunecoase, răcoroase și cu puțină umiditate. Când cultivați ciuperci în interior, puteți folosi subsolul locuinței, sau, pentru cantități mai mici, zona de sub chiuvetă sau podeaua unui dulap. Pungile sau sertarele pot fi de asemenea utilizate.
Înainte de a începe procesul de creștere, va trebui să verificați temperatura. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este esențial să rețineți că ciupercile preferă temperaturi între 50-60 F. De asemenea, ciupercile cresc cel mai bine departe de orice formă de căldură directă sau curenți de aer.
Ar fi bine să luați în considerare creșterea ciupercilor în timpul iernii, deoarece lunile de iarnă sunt ideale. Majoritatea subsolurilor sunt prea călduroase în lunile de vară. Ciupercile tolerează o cantitate mică de lumină, dar cel mai mult le place întunericul.
Există soiuri de ciuperci care pot fi cultivate afară, în pământ, dar durează mai mult să creștem ciuperci în aer liber. Poate dura între șase luni și un an pentru ca acestea să fie gata.
Cum să crești ciuperci în interior
Cu excepția ciupercilor zbârciog (Morchella morel), foarte căutate, disponibile doar în natură, există diferite tipuri de ciuperci care cresc în sălbăticie și pot fi cultivate și în interior. Unele dintre soiurile mai aromate, cum ar fi portobello, stridiile, shitake și chiar ciupercile albe, pot fi cultivate în interior. Ceea ce trebuie reținut este că fiecare varietate de ciuperci are nevoie de anumite lucruri pentru a supraviețui.
De exemplu, ciupercile albe au nevoie de un mediu de creștere de gunoi de grajd compostat. Ciupercile shitake au nevoie de rumeguș din lemn de esență tare, iar ciupercile stridii au nevoie de paie.
Pentru a fi folosit ca substrat pentru ciuperci, se folosește un amestec care va fi aranjat în straturi. Substratul va fi compus din:
– Primul strat care urmează să fie plasat în partea de jos se va baza pe o treime paie. De asemenea, puteți folosi grâu, orz sau ovăz.
– Un al doilea strat care conține o altă treime din turbă amestecată cu rumeguș. Turba este un sol umed, bogat în materie organică.
– Al treilea strat este format din gunoi de grajd.
După ce am așezat tot substratul, trebuie să punem miceliul și să-l sfărâmăm pe stratul de gunoi de grajd. Gunoiul de grajd pe care îl folosim pentru ciuperci poate fi și gunoi de grajd de cal. Odată ce am întins miceliul, acoperim totul cu puțină turbă și apă, evitând excesul de umiditate.
Când se pot recolta
De regulă, ciupercile vor începe să apară în aproximativ trei până la patru săptămâni. Când capacele se deschid și tulpina poate fi tăiată cu un cuțit ascuțit, acestea sunt gata de recoltat.
Nu trageți de ciuperci, deoarece riscați să deteriorați orice ciupercă din jur care ar putea fi încă în faza de dezvoltare.