De abia luna aceasta Ministerul Culturii a anuntat organizarea unei licitatii pentru un program de finantare din Fondul Cultural National. Avand in vedere ca termenul limita de depunere a proiectelor este 2 decembrie a.c., aproape ca nu se poate vorbi de o promovare a acestui eveniment. Pe langa aceasta deficienta, mai exista inca multe alte probleme neclare vizavi de obtinerea acestor bani. Astfel, potrivit lui Aurelian Niculita, consultant la cabinetul ministrului culturii, „inca nu se stie exact care este suma alocata pentru acest program de finantare. Avand in vedere ca anul trecut a fost vorba de aproximativ doua miliarde de lei, este posibil ca si in acest an situatia sa fie aceeasi.” De precizat ca acest program public de finantare a fost lansat acum doi ani, anul trecut, spre exemplu, fiind finantate zece proiecte din Fondul Cultural National.
Un program pregatit anapoda
Finantarea oferita prin acest fond poate fi de cel mult 70% din valoarea totala a devizului, restul trebuind sa fie acoperit de beneficiar. Ministerul Culturii nu a precizat o suma limita sau maxima care poate fi solicitata, mai ales ca nu se stie inca nici valoarea totala a finantarii. Oana Radu, director de programe in cadrul Asociatiei Culturale
ECUMEST spune ca „desi am aflat tarziu de acest program, noi am incercat sa il promovam. Pana acum, ECUMEST nu a participat la acest gen de licitatii pentru ca tematica era prost alcatuita. Nici acum nu stim inca daca sa participam sau nu.” Principalele reprosuri pe care le aduce Oana Radu acestui program de finantare se refera la modul de organizare. „Nu este posibil ca Ministerul Culturii sa nu stie nici acum cati bani aloca acestui program. Pe de alta parte, activitatile finantate sunt acum ceva mai bine precizate, fiindca anul trecut acest domeniu era o nebuloasa. Se facea atunci referire la promovarea Romaniei in strainatate, relatia cu romanii de afara, ceea ce practic putea insemna orice.” Pe de alta parte, pana acum ECUMEST a demarat mai multe proiecte culturale in sud-estul Europei, primind sprijinul Ministerelor Culturii din Bulgaria si Croatia, dar nu si din Romania.
Potrivit lui Aurelian Niculita, tematica pentru acest an este vasta cuprinzand activitati de promovare culturala in tara si strainatate, precum si activitati curente, cum ar fi editare de carti, albume, CD-uri, expozitii etc. Sprijinul financiar oferit este nerambursabil si de el pot beneficia atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice. Licitatia si selectia dosarelor depuse va avea loc in 12 decembrie, iar castigatorii vor fi anuntati in termen de cinci zile de la aceasta data.
Dosarul de solicitare
Potrivit Ghidului solicitantului acesta trebuie sa contina:
a) cerere justificativa – formular tip (se gaseste pe site-ul Ministerului Culturii)
b) declaratie – formular tip
c) documentatia care cuprinde fundamentarea devizului general pentru programul/proiectul propus
d) dovada existentei altor surse de finantare, proprii sau oferite de terti:
– scrisori de intentie
– contracte de sponsorizare sau de mecenat
– alte forme de sprijin financiar ferm din partea unor terti.
Data limita de depunere a proiectelor este 2 decembrie a.c., orele 16.00.
Dosarele se depun la Ministerul Culturii si Cultelor, Directia Legislatie, Management, str. Piata Presei Libere, nr.1. Alte informatii se gasesc la adresa www.ministerulculturii.ro, sectiunea Presa, comunicate sau la telefon 021.223.00.66