Potrivit raportului Transparency International, care măsoară percepția corupției, națiunile care au avut rezultate bune în pandemie sunt cele care au investit mai mult în îngrijirea sănătății. Acestea au fost „mai capabile să ofere acoperire medicală universală și a fost mai puțin probabil ca ele să încalce normele democratice”, transmite NationalInterest.
Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”. Indicele de Percepție a Corupției reflectă percepția pe care mediul de afaceri o are cu privire la corupția existentă în sectorul public.
Statele Unite au atins un nou minim privind corupția
Indicele a arătat că Statele Unite au atins un nou minim istoric în clasament, înregistrând un scor de 67 puncte. Această cifră a plasează SUA la egalitate, pe locul 25, împreună cu Chile.
În 2019, Statele Unite s-au lăudat cu un scor de 69 de puncte, 71 în 2018 și 75 în 2017.
„În 2020, pe lângă presupusele conflicte de interese și abuzul în serviciu la cel mai înalt nivel, controlul slab al pachetului de ajutor COVID-19 de 1 trilion de dolari a ridicat îngrijorări serioase și a marcat o abatere de la normele democratice ale unui guvern responsabil”, se spune în raport.
Legătură puternică între corupție și răspunsul la pandemie
Indicele de percepție a corupției arată și că există o legătură puternică între corupție și răspunsul la covid-19. De exemplu, Uruguay s-a clasat pe locul 21 cu un scor de 71 de puncte. Uruguay este o țară despre care se știe că investește puternic în îngrijirea sănătății și are un sistem puternic de supraveghere epidemiologică.
La polul opus, Bangladesh, care ocupa locul 146 cu un scor de 26 de puncte, „investește puțin în îngrijirea sănătății în timp ce corupția a înflorit în timpul pandemiei. Aceasta a variat de la luare de mită în spitale până la bani însușiți în mod greșit. „Corupția este omniprezentă și în achiziționarea de materiale medicale”, se menționează în raport.
Au fost analizate 180 de țări în total
Danemarca și Noua Zeelandă s-au situat pe baza acestui indice pe primul loc, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Singapore, Elveția și Suedia cu 85. Norvegia, Olanda, Germania și Luxemburg completează clasamentul primelor zece state.
Somalia și Sudanul de Sud au avut cele mai slabe scoruri, cu 12 puncte. Sunt urmate de Siria, Yemen, Venezuela, Sudan, Guineea Ecuatorială, Libia, Coreea de Nord, Haiti și Republica Democrată Congo.
În total, au fost analizate 180 de țări, iar două treimi au obținut punctaje sub cincizeci, media fiind de 43.
Un studiu separat realizat de Lowy Institute din Australia, plasează Noua Zeelandă pe primul loc cu cele mai multe puncte pentru reacția sa la pandemie. Potrivit datelor recente de la Universitatea Johns Hopkins, Noua Zeelandă, care testat masiv din primul moment și cu închideri la nivel național, a avut doar 23 de cazuri covid-19 și 25 decese asociate. Vietnam, Taiwan, Thailanda, Cipru, Rwanda, Islanda, Australia, Letonia și Sri Lanka completează clasamentul.