Deşi din agricultură nu te îmbogăţeşti peste noapte, în 2009 au ales acest domeniu peste 13.500 de firme nou-înfiinţate, cu 42% mai multe faţă de 2008. Care să fie explicaţia? Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în primele zece luni, numărul firmelor înmatriculate ce au ca obiect principal de activitate agricultura, silvicultura şi piscicultura a crescut cu 42% faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Să-şi fi dat românii seama de potenţialul pe care îl oferă dome
Deşi din agricultură nu te îmbogăţeşti peste noapte, în 2009 au ales acest domeniu peste 13.500 de firme nou-înfiinţate, cu 42% mai multe faţă de 2008. Care să fie explicaţia?
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în primele zece luni, numărul firmelor înmatriculate ce au ca obiect principal de activitate agricultura, silvicultura şi piscicultura a crescut cu 42% faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Să-şi fi dat românii seama de potenţialul pe care îl oferă domeniile amintite sau motivele acestui entuziasm subit sunt cu totul altele? O posibilă explicaţie ar fi dorinţa antreprenorilor de a accesa fondurile şi subvenţiile disponibile pentru acest sector, a căror valoare este substanţială. „Cei care doresc să acceseze unul dintre programele europene trebuie să fie tineri, până în 40 de ani, să aibă o firmă fără datorii, astfel că cel mai simplu este să înfiinţeze o societate nouă“, spune Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Subvenţii şi evaziune fiscală
O şansă pentru România
Deşi foarte greu, afacerile din agricultură pot deveni profitabile. Sorin Minea spune că, în prezent, terenurile agricole sunt fărâmiţate, agricultorii nefiind organizaţi în cooperaţii sau asociaţii ca să-şi poată vinde avantajos produsele. „În agricultură există o imensă piaţă neagră. Până acum, agricultura a fost un domeniu de jaf şi atât. Eu cred că lucrurile se vor pune la punct în viitor“, a conchis el. Şi preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, consideră că sectorul agricol din România are un imens potenţial şi răspunde imediat la formele de sprijin financiar, cu o condiţie: ca acesta să existe.
Ştefan Niculae, preşedinte Agrostar
BANII DE LA UE
FEADR Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală este un instrument de finanţare creat de UE pentru a sprijini ţările membre în implementarea Politicii Agricole Comune. FEADR reprezintă o oportunitate de finanţare pentru spaţiul rural românesc, în valoare de circa 7,5 miliarde euro, începând cu 2007 şi până în 2013.
ÎN TOP În 2008, România a primit fonduri europene în valoare de 2,666 miliarde euro şi a contribuit cu 1,217 miliarde euro, fapt care o situează pe locul zece în rândul statelor din UE privind ajutoarele financiare primite, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Din total, cele mai multe, 1,06 miliarde euro, au fost alocate pentru agricultură.
ÎN TOPUL PREFERINŢELOR
De la începutul anului şi până în prezent, doar trei domenii de activitate au înregistrat o creştere a numărului de firme înmatriculate, pe primul loc situându-se agricultura