Mai bine de un deceniu, China a fost cel mai mare creditor străin al SUA. Dar escaladarea tensiunilor cu administrația Trump a făcut ca Beijingul să-și reducă deținerile, iar Japonia a depășit China ca principal creditor în 2019.
Cu toate acestea, China nu și-a achitat nici până azi, față de SUA, datoria suverană din vechile titluri de trezorerie, scrie The Hill.
Este vorba de o datorie numită „imperială”, datând din vremea Republicii Chineze, adică de dinaintea fondării Partidului Comunist Chinez, în 1949. Respectivele bonduri chineze zac prăfuite prin cutii, în zeci de mii de case americane, iar unele au ajuns chiar pe eBay, unde se vând pentru câteva sute de dolari.
Administrațiile succesive ale SUA au ales să ocolească acest lucru, permițând afacerilor și comerțului cu China să meargă mai departe, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. După ce relația Americii cu China s-a înrăutățit, iar Republica Populară Chineză a devenit cea mai mare amenințare la adresa securității SUA și a Vestului, factorii de decizie ar trebui să repună pe tapet acest eșec îngrozitor al justiției.
China de astăzi nu ar fi fost posibilă fără aceste oferte de bonduri
Înainte de 1949, guvernul Republicii Chineze (ROC) a emis un volum mare de obligațiuni suverane pe termen lung, denominate în aur, garantate de veniturile fiscale chineze, către investitori privați și guverne, pentru construirea infrastructurii și finanțarea activităților guvernamentale. Altfel spus, China de astăzi nu ar fi fost posibilă fără aceste oferte de bonduri.
În 1938, în timpul conflictului cu Japonia, ROC nu a respectat obligația de a-și plăti datoria suverană. După victoria militară a comuniștilor, Republica Populară Chineză a fost recunoscută la nivel internațional ca guvernare succesivă a ROC. Conform dreptului internațional, actualul guvern de la Beijing, condus de PCC, trebuia să fie responsabil de rambursarea datoriei.
20.000 de deținători de obligațiuni cu bonduri evaluate la peste 1 trilion de dolari
Un grup privat de cetățeni americani deține o mare cantitate din aceste obligațiuni denominate în aur. Fundația Americană a Deținătorilor de Obligațiuni (ABF), are rolul de mandatar cu procură pentru aproximativ 20.000 de deținători de obligațiuni, ale căror bonduri sunt evaluate la peste 1 trilion de dolari. Din păcate, SUA nu au reușit să miște nimic în vederea recuperării acestei datorii. China a avut acces la piețele de capital din SUA, respingând obligațiile achitării datoriei suverane față de deținătorii de obligațiuni din SUA.
Administrația Biden și Congresul SUA au acum o oportunitate unică de a pune în aplicare legea internațională, unanim consfințită, conform căreia guvernele trebuie să-și onoreze datoriile. Așa cum a făcut Marea Britanie în 1987, SUA trebuie să considere rambursarea datoriei suverane a Chinei ca fiind esențială pentru interesele sale de securitate națională. Procedând astfel, guvernul SUA ar trebui să întreprindă câteva acțiuni inițiate de membrii Congresului.
Prima ar fi achiziționarea obligațiunilor chinezești deținute de ABF și utilizarea acestora pentru a compensa (parțial sau în totalitate) cele peste 850 de miliarde de dolari din trezoreria SUA deținute de China (reducerea cu până la 95 de milioane de dolari a dobânzii zilnice plătite de America Chinei). Acest lucru ar reduce datoria națională și ar pune SUA într-o poziție financiară mai bună la nivel global.
A doua ar fi adoptarea unei legislații care să impună Chinei să respecte normele și regulile internaționale de finanțe și comerț. În cazul în care China nu își îndeplinește aceste obligații, ar trebui să i se interzică, inclusiv entităților controlate de stat, accesul la toate piețele și bursele de obligațiuni denominate în dolari americani.