Magnatul german Ferdinand Piech, membru al familiei care controlează Porsche şi Volkswagen, a decis să-şi transfere participaţiile pe care le deţine la cei doi constructori auto către două fundaţii din Austria, măsură care îi va împiedica practic pe moştenitorii săi să le vândă, informează un articol publicat luni în revista germană Focus, transmite AFP.

‘Ţin foarte mult să asigur viitorul companiei noastre. De aceea, din motive de continuitate, am ales soluţia fundaţiilor’, a explicat patriarhul Ferdinand Piech, în vârstă de 73 de ani.

Concret, Ferdinand Piech, care este născut în Austria, a decis să transfere către două fundaţii din ţara sa natală (‘Ferdinand Karl Alpha’ şi ‘Ferdinand Karl Beta’) participaţia sa de şapte procente din holdingul Porsche Automobil Holding (care deţine o majoritate de control atât la Volkswagen, cel mai mare constructor auto din Europa, cât şi la producătorul de automobile sport Porsche), precum şi o participaţie de 10 procente la dealer-ul auto Porsche Holding.

La moartea lui Ferdinand Piech, soţia sa, Ursula Piech, va prelua conducerea celor două fundaţii, pe care o va pierde în caz că se va recăsători. Potrivit Focus, soluţia nu convine în totalitate celor 12 copii rezultaţi în urma celor patru căsătorii ale lui Ferdinand Piech şi unii dintre ei au chiar de gând să demareze acţiuni în justiţie pentru a o contesta.

Ferdinand Piech este considerat drept eminenţa cenuşie de la Volkswagen şi Porsche, fiind cel care a pus la punct fuziunea celor două companii pentru a da naştere celui mai mare constructor auto din lume. În prezent, preşedintele consiliului de supraveghere de la Volkswagen, Ferdinand Piech este nepotul lui Ferdinand Porsche, fondatorul Porsche şi creatorul celebrei ‘broscuţe’ VW.

Landul german Saxonia Inferioară este al doilea mare acţionar de la Volkswagen cu o participaţie de 20 de procente, urmat de fondul suveran de investiţii din Qatar.

SURSA: Agerpres