Un român din Bihor îi ajută necondiționat pe cei care n-au de niciunele, fie că vorbim de masă, casă sau de o familie. Și nu o face de ieri, de azi, ci de peste 13 ani, timp în care mii de oameni fără adăpost s-au bucurat și încă se bucură de sprijinul său.
Bihoreanul Viorel Pașca nu cere nimic în schimb. Vrea doar să ajute. El culege de pe străzi persoane fără adăpost pe care le îngrijește, le adăposteşte și le dă de mâncare. Până acum peste 2000 de oameni uitați de familie și de stat și-au găsit un adăpost în casele puse la dispoziție bihorean. El primește și donații, din care sunt cumpărate alimente și medicamente.
“Bunul Samaritean” a povestit, într-un material realizat de Digi24, că 90% dintre bolnavi vin de la spitale, ceilalți 10% vin de la primării, poliție. “Nu au unde să îi trimită. Sunt cazuri sociale. Atâta timp cât sunt relativi sănătoși pot să doarmă oriunde. Am avut oameni care dormeau sub poduri, în subsoluri de clădiri, în alte părți. Ieri a venit un domn care trăia în pădure. Cât sunt sănătoși se descurcă cumva. Problema apare atunci când îi internează în spital. Foarte mulți cu degerături, mulți cu cancer, imobilizați la pat și atunci la externare cei de la spital nu știu unde să îi trimită, pentru că nu mai pot să să îi trimită sub pod sau în pădure”, s-a destănuit Viorel Pașca.
Cum a început totul? De la televizor, de la știri. De acolo a aflat că în țară au murit doi oameni din cauza gerului. Realizând că are două camere goale, cu care nu prea știa ce să facă, s-a gândit că n-ar fi o idee tocmai rea să se îngrijească de cei bolnavi și fără adăpost. “Așa că m-am dus la spitalul județean din Oradea și am adus primii bolnavi la Dumbrava”, a spus el. După un timp, alți pacienți au fost trimiși la Dumbrava și camerele s-au umplut. Decizia de a se extinde a venit după o vizită pe care un arădean i-a făcut-o lui Viorel Pașca.
„Văzând ceea ce fac, mi-a spus de ce nu mă extind. I-am spus cum? Așa a cumpărat o casă de lângă noi și acum e pe numele lui. Așa s-a ajung ca acum să avem 13 case, fiecare are poveste ei”, a povestit Pașca. La ajutorul “Bunului Samaritean” apelează și asistenții sociali de la spitalele din țară, care îl sună și îl roagă să-i preia pe unii pacienți.Mulți oameni s-au decis să-i vină în ajutor și oferă donații, din care sunt cumpărate mâncarea și medicamentele de care pacienții au nevoie.
Până acum, prin cele 13 case aflate în grija lui Viorel Pașca și-au regăsit liniștea peste 2000 de oameni fără adăpost. Cea mai recentă investiție a fost cumpărarea, cu 20.000 de euro strânși din donații, a unei locuințe pentru bărbatul bătut de doi tineri în Brașov.