Dubai este cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite (UAE) după numărul populației. Atunci cand s-a descoperit petrolul, s-a produs o turnură radicală în viata oraşului Dubai. Aurul negru a inundat oraşul Dubai în anul 1966, iar şeicul Rashid a folosit veniturile din petrol pentru a dezvolta infrastructura oraşului şi a emiratului Dubai. Ritmul de dezvoltare alimentat de banii din petrol a fost unul frenetic. Şcoli, spitale, drumuri şi o reţea de comunicaţii modernă au apărut în acest oraş deşertic. A fost construit un nou port şi s-a construit un terminal ultra-modern la Aeroportul International Dubai fiind construită şi o noua pistă care poate primi orice tip de avion. În jurul celui mai mare port construit de om s-a înfiinţat şi o zona liberă de comerţ ceea ce a încurajat şi mai mult schimburile comerciale.
Taxele inexistente pe veniturile corporaţiilor şi pe veniturile personale, mediul primitor pentru expaţi, taxele foarte mici pe importuri, toate au alimentat şi mai mult ritmul alert în care oraşul s-a dezvoltat în anii urmatori. Astfel Dubai a devenit un hub al afacerilor din regiune dar şi o destinaţie pentru turiştii din toată lumea.
În anul 1971 Dubai, alături de alte cinci emirate s-au unit formând ţara pe care astăzi o cunoaştem sub numele de Emiratele Arabe Unite. Un an mai târziu li s-a alăturat şi al şaptelea emirat. În deceniile următoare Emiratele Arabe Unite au devenit una dintre cele mai bogate ţări din lume.
Dubai a avut încă din anii 1980 o înclinaţie clara spre turism. Investiţiile în acest domeniu din anii 80 şi 90 au adus o creştere importantă a acestui domeniu in deceniile ce au urmat. În Dubai se găsesc astăzi hoteluri emblematice, o arhitectura unică, remarcabilă prin stilul futurist abordat şi locul unde se organizează evenimente sportive şi culturale de talie mondială.
Conform unei statistici efectuate în 2016, 80% din populație este din străinătate (în special din India, Pakistan), Dubai fiind orașul cu (procentual) cei mai mulți locuitori străini.