România, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Ungaria, Danemarca și statele baltice au reușit să evite adâncirea în criza pieței muncii, în timp ce restul de 19 state au raportat constant noi creșteri ale numărului de persoane neocupate. Frapantă este diferența dintre ratele șomajului înregistrate în statele nordice (de circa 5%-6%, rată similară cu cea din țara noastră) și cele din Sudul continentului, în frunte cu Spania și Grecia, unde ponderea persoanelor fără loc de muncă a depășit 26% din populația activă. 
România face notă discordantă și în privința domeniilor care au pierdut cei mai mulți angajați: este vorba de siderurgie – sector în care, la noi, concedierile s-au domolit după 2011 – și IT și telecomunicații – sector în care companiile de la noi se plâng că nu găsesc suficienți angajați și în care salariile cresc constant de peste patru ani.
Pentru începutul de an, cele mai masive disponibilizări sunt anunțate în Belgia (unde se închide uzina Ford din Gent), Suedia, Republica Cehă, Spania și Irlanda, care, culmea, conduce în clasamentul țărilor în care sunt anunțate cele mai consistente angajări.  

 
ȚARA                        ANGAJĂRI                                                  CONCEDIERI      România                    28.900                                                        10.300       
Polonia                      28.100                                                        36.000       
Republica Cehă           7.600                                                        10.000       
Slovacia                      2.600                                                        03.500       
Ungaria                      4.800                                                         20.000       
Bulgaria                      2.700                                                           5.000    

Anul trecut, companiile care au anunțat restructurări masive de personal au fost, Poșta Română (1.630 de persoane), BCR (1.600), Mechel (1.220), Arcelor Mittal (1.100), CFR Călători (1.050) și Societatea Română de Televiziune (980). La polul opus, cei mai mari angajatori au fost producătorii de componente auto (Continental, Bosch, Sumitomo etc) și marile lanțuri de retail (Mega Image, Cora, Lidl etc.) Datele sunt furnizate de Buletinul european al restructurărilor (European Restructuring Monitor – ERM) și conțin informații doar cu privire la disponibilizările colective.
Pentru începutul de an, cele mai mari angajări au fost anunțate de Inditex, retailerul din spatele unor branduri ca Zara, Pull&Bear sau Bershka, cu 300 de noi locuri de muncă în România, și de CGS, cel mai mare furnizor de servicii de outsourcing de la noi, cu 400 de angajări.