Pe 28 octombrie 2024, a avut loc lansarea studiului „Profil de antreprenor”, o inițiativă în premieră în România. Acesta creează o imagine de ansamblu asupra ecosistemului românesc de afaceri de la căderea comunismului până în prezent. Acest studiu a fost realizat de cei de la ING Bank România alături de Impact Hub Bucharest.
Studiul se bazează, în principal, pe teritorializarea și analiza datelor publicate de Ministerul Finanțelor și Registrului Comerțului. De asemenea, acesta oferă o bază pentru înțelegerea provocărilor și oportunităților economice în diferite regiuni din România, facilitând strategiile de creștere economică.
Mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani
În baza studiului, în ultimii 30 de ani din România, am asistat la o majorare a economiei României. În 2023, 24% dintre afacerile din România înregistrează o marjă netă a profitului negativă, indicând vulnerabilități economice semnificative.
Chiar și așa, situația s-a îmbunătățit față de 2009, când peste 35% dintre afaceri erau în dificultate financiară. Factori externi precum pandemia COVID-19, schimbările fiscale și instabilitatea geopolitică au crescut vulnerabilitatea afacerilor între 2020 și 2023.
Expansiunea antreprenorială în mediul rural
În ultimii ani am asistat la o expansiune antreprenorială în mediul rural, însă încă nu a ajuns la maximum de dezvoltare. Zonele urbane sunt încă principalele în ceea ce privește afacerile, în special cele din Capitală. Acestea reprezintă aproximativ 20% din afacerile noi înființate în România. Din 1991 până în 2023, ponderea afacerilor noi în mediul rural a crescut la 34%. De asemenea, zona rurală aduce venituri, dar nu și profituri, iar acest decalaj este unul persistent.
Conform studiului, profitabilitatea se redistribuie treptat, remarcându-se un echilibru mai larg între regiuni. În acest context, orașele secundare și zonele rurale au început să câștige din ce în ce mai mult teren. În perioada 2021-2023, majorarea veniturilor a fost de 60% în ambele medii. Pilonii de profitabilitate au fost comerțul și construcțiile, dar chiar și așa , economia este expusă la riscuri în caz de scăderi sectoriale.
Distribuția prosperității economice
Conform ONRC, în 2024, în țară, există 1,9 milioane de entități atât PG/PF, dintre care 1,67 milioane active din punct de vedere juridic. În ceea ce privește durata medie de viață a unei companii, aceasta este de 11 ani, iar 50% dintre cele analizate au o vechime de minim 8 ani.
Capitala României este în continuare un centru al ponderii profitului net național. Scăderea de la 45% la 27% în zece ani, din 2013 în 2023, arată o distribuție echilibrată a prosperității economice și în alte zone din România. Conform studiului, mai multe orașe din România au contribuit în mod constant cu 50-58% din profitul net național, printre care se numără Timiș, Bacău, Constanța, Brașov, Argeș, Prahova, Cluj.
Localitățile cu venituri mici per capita devin tot mai puțin frecvente, sugerând o reducere treptată a decalajului economic dintre regiuni. Această evoluție reflectă o tranziție către un echilibru economic mai stabil și o creștere a oportunităților. Mioveni se evidențiază, concentrând 2,2% din profitul net național anual, datorită industriei auto.
Provocările antreprenorilor
În cadrul evenimentului s-a discutat și despre principalele provocări ce au fost întâmpinate de antreprenorii în mediul de afaceri local. Printre acestea se află accesul la resurse, lucru ce poate afecta capacitatea de a scala și de a-și menține afacerile pe termen lung. De asemenea, stabilitatea mediului de afaceri are un impact destul de mare asupra antreprenorilor, mai ales că se pot crea incertitudini și dificultăți în planificarea pe termen lung.
O provocare a antreprenorilor este reprezentată și de investițiile insuficiente, precum cele din mediul rural. Acolo, infrastructura și serviciile nu sunt la fel de dezvoltate, iar lucrul acesta limitează oportunitățile de afaceri.
Evenimentul de lansare al studiului despre mediul de afaceri
În cadrul primului panel au fost prezenți Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România, Florin Ilie, Deputy CEO ING Bank România, Valentin Tătaru, economist șef ING Bank România și Florian Neagu, Director Adjunct, Direcția de Stabilitate Financiară.
Parametrii de evaluare a unei firme de succes din România sunt creșterea de afaceri, îndatorarea, capitalizarea, indicatorii de lichiditate și profitabilitatea. Acești parametri conferă o imagine de ansamblu asupra performanței financiare și operaționale a unei firme. Acestea contribuie, fără îndoială, la definirea succesului în contextul economic românesc.
La eveniment au fost prezenți și trei antreprenori din trei perioade diferite pentru a împărtăși povești importante pentru a înțelege mai bine mediul de afaceri.
Aceștia au fost Felix Pătrășcanu, CEO&fondator FAN Courier, Mihai Logofătu, CEO&cofondator Bittnet Systems și Costin Dămășanu, CEO&fondator Veruvis.