Indicele imobiliare.ro arăta în luna decembrie a anului trecut, la nivel naţional, o valoare de 1.228 euro/mp, faţă de 1.245 euro/mp în iunie, respectiv 1.477 euro/mp în ianuarie, ceea ce reprezintă o scădere de aproape 17% la 12 luni. Dacă primele şase luni au fost caracterizate de o scădere semnificativă, semestrul al doilea a avut o evoluţie mai puţin spectaculoasă. Totuşi, faţă de martie 2008, punct de referinţă în ceea ce priveşte nivelul maxim al preţurilor la apartamente, preţurile actuale sunt cu peste 40% mai mici.
Preţul apartamentelor vechi din Capitală a înregistrat, în 2009, o scădere considerabilă de 21,8%, care se menţine, totuşi, sub nivelul înregistrat de apartamentele noi. În semestrul doi, evoluţia apartamentelor vechi a infirmat previziunile emise de majoritatea specialiştilor la începutul anului, înregistrând creşteri surprinzătoare la unele categorii imobiliare: aproape 5% în cazul apartamentelor cu una şi două camere. Această creştere a fost influenţată de semnalele încurajatoare din piaţă sub influenţă programului „Prima Casă“, care, în 2009, a avantajat în special apartamentele vechi. Au fost afectate, totuşi, apartamentele vechi mari, cu patru şi mai multe camere, al căror preţ mediu tinde să coboare spre pragul de 1.000 euro/mp.
Braşovenii au ieftinit garsonierele
În Braşov, preţul apartamentelor vechi a evoluat diferit în funcţie, de numărul camerelor, fapt ce reflectă dinamica cererii din piaţă. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de apartamentele cu o cameră, 26%, în timp ce apartamentele vechi cu patru camere au scăzut cu 15,5%. Acestea din urmă au înregistrat chiar o uşoară creştere în semestrul doi de aproape două procente.
Preţurile din Cluj-Napoca au scăzut cu doar 10,4%
În cazul apartamentelor din blocurile construite înainte de 1990 în Cluj-Napoca, preţul mediu a ajuns la 1.076 euro/mp, cu 10,4% sub valoarea înregistrată la începutul anului. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu o cameră (18%), în timp ce apartamentele cu două şi trei camere au înregistrat variaţii mai puţin spectaculoase (7,8%, respectiv 7%).
Preţuri pe linie la Constanţa
Valorile înregistrate la finalul anului pentru fiecare tip de apartament din Constanţa sunt foarte apropiate, situându-se între 1.023 euro/mp (apartamentele cu patru şi mai multe camere) şi 1.081 euro/mp (apartamentele cu trei camere). Totuşi, au fost înregistrate variaţii diferite pentru fiecare din cele patru categorii. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu o cameră (28,2%), iar cel mai puţin, cele cu trei camere, care au devenit, totodată cele mai scumpe (20,7%). În Constanţa, apartamentele cu patru şi mai multe camere prezintă cel mai mic preţ mediu pe metrul pătrat, 1.023 euro.
Iaşiul cel mai ieftin oraş
Iaşiul este singurul oraş mare din ţară unde preţul mediu al apartamentelor vechi a coborât la finalul anului sub 900 euro (893 euro/mp). Apartamentele cu o cameră sunt singurele care se menţin şi rămân mai scumpe decât celelalte tipuri de apartamente, Indicele imobiliare.ro indică în luna decembrie o valoare de 966 euro/mp pentru această categorie imobiliară. Diferenţa faţă de celelalte mari oraşe ale ţării este evidentă mai ales în cazul apartamentelor mari. Astfel, în Iaşi, un apartament cu trei camere era scos la vânzare la finalul anului pentru un preţ mediu pe metru pătrat de 887 euro, iar unul cu patru camere pentru 831 euro.
Garsonierele din Timişoara au cel mai mare preţ/mp
Pe tot parcursul anului trecut, apartamentele cu o cameră au avut cel mai mare preţ pe metru pătrat, 1.312 euro în ianuarie, respectiv 1.016 euro în decembrie, iar cele cu patru camere înregistrează cel mai mic preţ pe metru pătrat, 1.018 euro în ianuarie şi 861 euro în decembrie. Pe de altă parte, apartamentele cu o cameră au înregistrat cea mai mare scădere, atât în primele şase luni ale anului, 17,6%, cât şi per ansamblu, 22,6%. La polul opus se situează apartamentele cu trei camere: -9,5% în primul semestru, respectiv 13,6% per ansamblul anului.