„Trendul se menţine pe o pantă descendentă de câteva luni bune şi în lipsa unor acţiuni concrete din partea cumpărătorilor, preţurile vor continua să scadă până la sfârşitul anului. Un factor decisiv în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în perioada imediat următoare va fi reprezentat de reacţia băncilor“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.
În septembrie, proprietarii apartamentelor vechi din Capitală au continuat să scadă preţurile. Valoarea indicelui a ajuns la 1.131/euro mp de suprafaţă utilă, cu 2,5% mai puţin decât în luna precedentă şi cu peste 10% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor au înregistrat scăderi. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 4,2%, urmate de apartamentele cu trei camere a căror preţ a scăzut cu 3,2%. Apartamentele cu două camere şi garsonierele au înregistrat o scădere de preţ de 2,2%, respectiv 1,9%.

Preţuri sub 900 euro/mp în Braşov
În luna septembrie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, preţul acestora coborând de la 903 euro/mp util până la o valoare medie de 894 euro/mp util, situându-se astfel sub pragul de 900 euro/mp. Apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 1,1%, iar cele cu trei camere cu 1,7%. Preţul cerut pentru apartamentele cu două şi patru camere a scăzut cu 0,4%, respectiv 0,6%.

Preţuri stabile la Cluj
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.037 euro/mp util, în uşoare scădere, cu 0,4% faţă de luna august. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră, unde a fost constatată o scădere de 1,8%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit foarte puţin, cu 0,1%, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere nu a înregistrat variaţii. Preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi nu diferă foarte mult în comparaţie cu septembrie 2009, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu una şi două camere care sunt cu 4,4%, respectiv 3% mai ieftine. În prezent, apartamentele cu trei camere sunt cu 2,6% mai ieftine decât anul trecut.

Apartamente cu două camere în topul ieftinirilor din Constanţa
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 1,7% în luna septembrie, coborând până la 945 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 12,3%. Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele cu două camere care s-au ieftinit cu 3,3%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,4%, în timp ce garsonierele afişează un preţ mediu cu 3,6% mai mare decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu două camere, 14,1%, iar cea mai mică apare în cazul garsonierelor, 6%.

Uşoare creşteri în Iaşi
În septembrie, preţul apartamentelor vechi a crescut per ansamblu cu 1%. În ceea ce priveşte evoluţia pe subcategorii de apartamente, tendinţa de creştere a fost puternic vizibilă la apartamentele cu două camere. Acestea s-au scumpit cu 2,5% în intervalul analizat. În schimb, preţul mediu al garsonierelor şi cel al apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 1,7%, respectiv cu 1,3%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai importantă evoluţie se observă în cazul apartamentelor cu trei camere, care sunt cu peste 8% mai ieftine.


Timişoara se apropie de 800 de euro/mp

În septembrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 817 euro, cu doua procente mai puţin decât în luna precedentă. Cele mai afectate au fost apartamentele cu patru camere al căror preţ a scăzut cu 4,9%. Apartamentele cu trei camere şi garsonierele au cunoscut un ritm de scădere de 2%, respectiv 1,8%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 0,7%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 15,6% şi 18,5%, diferenţa cea mai mare fiind înregistrată la apartamentele cu trei camere.