Pe 2 martie 1969, a avut loc primul zbor de încercare al primului avion comercial supersonic din lume: Concorde 001.
Avionul franco-britanic trece examenul, depășind bariera sunetului (1.224 km/h). O performanță pe care nici un alt avion comercial nu este capabil să o atingă astăzi, după mai bine de 50 de ani.
În 1947, pentru prima dată, un pilot de încercare american reușea să depășească viteza sunetului. De atunci, armatele tuturor marilor puteri ale lumii au dezvoltat avioane supersonice, de vânătoare sau bombardiere.
În același timp, companiile aeriene au început să viseze la avioane supersonice pentru a-i transporta pe pasageri, în ciuda dificultăților proiectului.
Companiile Sud-Aviation din Toulouse și British Aerospace din Bristol au efectuat cercetări fiecare în parte, cu mari cheltuieli din banii publici.
În cele din urmă, realizând că singuri nu vor reuși, cei doi constructori decid să-și unească eforturile.
Astfel, guvernele francez și britanic semnează pe 29 noiembrie 1962 un acord prin care s-au pus bazele proiectului Concorde.
Americanii și sovieticii nu vor să rămână mai prejos și lansează propriile lor proiecte. Însă constructorii lor, Boeing și Tupolev, vor fi devansați de zborul de încercare reușit de Concorde 001.