au pacalit legile. Unele vizeaza aspectele sportive, altele pe cele financiare. Cateva dintre aceste metode au facut cariera in campionatul romaneasc de fotbal, devenind notorii. Ca regula de baza, jucatorii sunt platiti oficial cu salarii modeste, adesea chiar cu venitul minim pe economie. Cineva din afara se intreaba automat de ce fotbalistii sunt considerati ca fiind printre cei mai bine platiti romani?Explicatia este cat se poate de simpla: diferenta dintre salariul minim pe economie si un venit care ofera jucatorilor posibilitatea de a achizitiona un intreg parc de masini scumpe este achitata prin diverse inginerii.
Metoda sacosa
Pentru a evita actele contabile si, in consecinta, plata impozitelor catre stat, fotbalistii sunt adesea platiti direct din sacosa, cu bani gheata. E o metoda invechita, datand din preistoria contabilitatii, dar acesta este stilul care l-a consacrat pe Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua. Modalitatea este insa eficienta, deoarece autoritatilor le e aproape imposibil sa demonstreze cat a primit un jucator. O alta metoda e cea a donatiilor. Este o tactica destul de raspandita printre echipele din fotbalul romanesc. Cluburile infiinteaza fundatii si isi platesc jucatorii prin donatii. Sumele apar in acte, dar sunt impozitate mai putin.
Transferurile
Reprezinta, poate, cea mai rentabila afacere din intreaga economie romaneasca. Din 1990 si pana in prezent, sute de fotbalisti au fost vanduti in strainatate. Indisciplina financiara a incurajat practica banilor negri rezultati din transferuri. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, cluburile au declarat ca au incasat, in schimbul jucatorilor, mai putini bani decat in realitate. Topul e dominat de Dinamo, fostul club al Ministerului de Interne. Punand cap la cap sumele anuntate de ros-albi in cazul celor mai importante transferuri si comparandu-le cu cifrele date publicitatii de cluburile din strainatate care au achizitionat jucatorii, rezulta ca numai in ultimii sapte ani pe drum s-au ratacit peste 24 de milioane de dolari. De exemplu, in momentul transferului lui Ciprian Marica la echipa ucraineana Sahtior Donetk, Dinamo a anuntat ca s-au incasat 2,6 milioane dolari. Ucrainenii au spus, in schimb, ca au platit pe jucator 7,8 milioane! O situatie asemanatoare a fost si in cazul plecarii lui Adi Mutu la Internazionale Milano. La vremea respectiva, Dinamo a informat ca italienii au platit clauza de reziliere existenta in contract, care se ridica la 2,1 milioane dolari. Anul trecut insa, intr-un bilant al cheltuielilor din ultimul deceniu dat publicitatii de gruparea milaneza, in dreptul lui Adrian Mutu figureaza suma de 7,8 milioane de dolari! Dinamo nu e insa singurul club care a facut asa ceva. Toate formatiile din fotbalul romanesc au apelat la aceasta practica. Este de pomina cazul transferului lui Ilie Dumitrescu, in august 1994, de la Steaua la Tottenham Hotspur, in Anglia. In documentele din Romania se mentioneaza ca jucatorul „a trecut Canalul Manecii“ pentru 2,5 milioane dolari. In realitate, englezii platisera 2,5 milioane de lire sterline (aproximativ 4,3 milioane de dolari)! Nici unul dintre aceste cazuri nu s-a incheiat cu sanctiuni din partea forurilor sportive, nemaivorbind de Fisc.
Infiintarea de societati noi
O alta tactica a cluburilor de a pacali statul e folosita, in prezent, cu succes de aproape jumatate dintre formatiile din Divizia A. Conducatorii societatii care detine o echipa de fotbal nu-si platesc niciodata impozitele la stat. In momentul cand autoritatile dau semne de nervozitate, se infiinteaza o noua societate comerciala, la care se transfera absolut toate activele vechii societati (jucatori, masini, sediu etc.). Noua societate, fara datorii, primeste avizul ligii si al Federatiei de fotbal, in timp ce statul ramane sa-si recupereze zecile de miliarde de lei de la vechea firma, devenita o fantoma fara sediu, active sau angajati. Multe dintre cluburi au mers pe aceasta metoda, iar datoriile au ajuns la circa 20 milioane de euro. Acum, conducatorii de cluburi spun ca au preluat doar activele vechilor societati cu datorii, nu si pasivele. Cu alte cuvinte, daca cineva cumpara un apartament cu datorii la intretinere, preia doar imobilul fara aceste datorii. Daniel Chitoiu, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, spune ca toate cluburile sunt in acest moment in executare si ca se va merge inainte cu aceasta procedura. „In situatia in care constatam ca au trecut fraudulos bunuri de pe o firma pe alta, vom actiona in instanta“, spune Chitoiu. Fostul fotbalist Ionut Lupescu, actualmente vicepresedinte al Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN) si unul dintre putinii posesori ai unei diplome de management sportiv, obtinuta in Germania, spune ca toate cluburile care au datorii trebuie sa le plateasca. „Marea problema a unor cluburi, cum este Dinamo, unde cunosc situatia, este ca de fapt nu au nici un ban. Desi s-au facut transferuri importante, nu exista nici un ban. In schimb, cei care conduc aceste cluburi au de la an la an o bunastare din ce in ce mai mare“, incheie Lupescu.
Cum a fost driblat Fiscul in ultimii 15 ani
26 mai 2005, 12:00
Ultima modificare în 26 mai 2005, 15:00
au pacalit legile. Unele vizeaza aspectele sportive, altele pe cele financiare. Cateva dintre aceste metode au facut cariera in campionatul romaneasc de fotbal, devenind notorii. Ca regula de baza, jucatorii sunt platiti oficial cu salarii modeste, adesea chiar cu venitul minim pe economie. Cineva din afara se intreaba automat de ce fotbalistii sunt considerati ca fiind printre cei mai bine platiti romani?Explicatia este cat se poate de simpla: diferenta dintre salariul minim pe economie si un v
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Aprecierea leului mai are de asteptat
- Arthur Laffer: «Amnistia fiscala este o masura necesara»
- Se inteteste «Razboiul»!
- Care sunt adevaratele costuri de constructie a unei case
- Salile de sport, un pariu pierdut pe banii nostri
- Copos e cu ochii pe contributiile sociale
- In Insula Mare a Brailei se coace un scandal record
- Franta va gazdui un reactor de 100 de miliarde de dolari
- Bancile lupta pentru satisfacerea nevoilor personale
- Analiza tehnica: bet-C