cresterea creditului de consum, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat in Monitorul Oficial Norma nr. 15 privind limitarea riscului de credit la creditul de consum, norma care a uitat sa defineasca insusi creditul de consum. Gata sa fie puse in practica de la 1 februarie anul curent, respectiva norma lasa insa o portita deschisa atat pentru banci, cat si pentru persoanele care mai au nevoie de bani. Limitarile impuse de BNR excepteaza de la obligativitatea girantului sau a existentei unui avans, precum si de la obligativitatea ca rata lunara la un credit de consum sa nu depaseasca 30% din veniturile nete ale solicitantului de credite, cateva tipuri de credite. Acestea sunt: creditul pentru studii, pentru calatorii si vacanta, pentru efectuarea de tratamente medicale si creditele pentru participarea la conferinte si simpozioane organizate in strainatate. De asemenea, limitarile BNR nu se aplica in cazul creditului agricol. Interesant este faptul ca nici o banca comerciala nu avea acest tip de credit specializat, cel putin nu pentru persoane fizice. Banc Post este singura institutie care detine un tip de credit apropiat conceptului de credit agricol: creditul pentru achizitionarea de utilaje agricole.
Imprumutul pentru vacanta ajunge la 3.500 USD
Dupa cum a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, „BNR a dorit, probabil, sa lase o mai mare libertate bancilor comerciale in modul de utilizare a acestor tipuri de credite mai putin uzuale.” Pentru tipurile de credite enumerate mai sus, bancile au libertatea sa-si elaboreze norme proprii de creditare.In cazul creditelor pentru studii acordate de BCR, Banc Post, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, creditele pentru studii in strainatate sau taxele de scolarizare din Romania sunt conditionate, in principal, de existenta unei adrese a institutiei de invatamant sau a unui act doveditor al bursei de studii din strainatate. Limita maxima a unor astfel de credite ajunge pana la 10.000 de euro, iar 25% din valoarea creditului nu trebuie justificata. In cazul creditului de vacanta insa, doar la BCR si Banc Post trebuie justificata cu acte destinatia creditului, deoarece plata se face prin virament in contul agentiei de turism sau pe baza prezentarii unor documente de transport, cazare etc. Creditele de vacanta de la Volksbank, Banca Romaneasca si Banca Transilvania nu au insa nevoie de astfel de acte justificative, avansul este zero, iar girantii nu sunt solicitati. Valoarea maxima a unor astfel de credite poate ajunge pana la 3.500 de dolari, iar conditiile de avans, girant sau limitarea ratei nu sunt obligatorii. Celelalte banci care au activitate de retail nu acorda aceste credite specializate, dar niciodata nu este prea tarziu pentru o lansare de produs. Prin aceste exceptari de la norme, BNR urmareste sa incurajeze invatamantul, sanatatea, dar si plimbarile in strainatate.

· Volksbank acorda credite de vacanta fara avans, fara justificarea cheltuielilor si fara girant, pe un termen de doi ani, in suma maxima de 2.500 de euro. Salariul minim acceptat de banca este de 100 de euro.
· Banca Transilvania acorda credite turistice cu avans zero pe durata de un an. Nivelul creditului este cuprins intre 250 si 3.500 de dolari. Pentru creditele de pana in 500 de euro nu se solicita giranti.
· Banca Romaneasca acorda credite prin intermediul cardului pe o perioada de 12 luni. Valoarea creditului poate fi cuprinsa intre 500 si 1.000 de dolari.