Strategia băncii centrale a Elveţiei privind pieţele valutare, similară cu cea a Chinei, constând în intervenţii masive care au provocat instituţiei pierderi de 14 miliarde de franci elveţieni, ar putea fi principalul factor care a salvat economia, marii exportatori anunţând vânzări în creştere.
Confruntată cu o apreciere abruptă a francului, care ameninţa direct creşterea economică, Banca Naţională Elveţiană (SNB) şi-a majorat de patru ori rezervele valutare din martie 2009 până în prezent, pentru a frâna avansul monedei şi pentru a proteja companiile exportatoare, transmite Bloomberg.
China, care controlează cele mai mari rezerve monetare din lume, şi-a crescut cu 28% deţinerile în aceeaşi perioadă.
Politica pe care au adoptat-o a fost de succes
Deşi SNB a înregistrat pierderi de 14 miliarde de franci din activităţile de trading cu valută doar în prima jumătate a acestui an, banca centrală a câştigat pariul cu economia. Swatch Group şi ABB au anunţat vânzări la export în creştere puternică, iar producţia din industria prelucrătoare a Elveţiei a urcat în iulie în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată.
Astfel, creşterea economică a Elveţiei ar putea deveni suficient de puternică încât să permită băncii centrale să evite creşterea rezervelor de valută pentru o perioadă.
„Politica pe care au adoptat-o a fost de succes, chiar dacă intervenţiile au atins dimensiuni extreme. Acumularea acestor reserve a fost un risc, dar în final nu pierderile erau relevante pentru ei”, comentează David Kohl, deputy chief economist la Julius Baer, bancă cu o tradiţie de 120 de ani.
Francul elveţian este perceput, alături de aur, drept una dintre activele care oferă un grad ridicat de siguranţă la şocurile economice. Odată cu prăbuşirea grupului Lehman Brothers în septembrie 2008, Elveţia a perceput ameninţarea unei creşteri abrupte a monedei naţionale, care ar fi afectat semnificativ exporturile, adică jumătate din economia naţională, şi ar fi împins ţara într-o recesiune dură.
Intervenţiile masive ale SNB au limitat aprecierea francului faţă de euro la 16% din septembrie 2008 până acum, în timp ce uncia de aur s-a apreciat cu 59%.
SURSA: Mediafax