Cum a început, de fapt, Revoluția din 1989

Vineri, 15 decembrie, a fost difuzat un nou episod al podcastului Legea Junglei, pe canalul de YouTube al HAI România!.

În cadrul noului episod, Laurențiu Dan Ionescu i-a avut ca invitați pe istoricul și expertul în geopolitică, Constantin Corneanu și pe jurnalistul și expertul de politică externă, Corneliu Vlad.

Printre toate subiectele abordate s-a vorbit și despre începutul Revoluției de la 1989. Pe fond, istoricul și expertul în geopolitică, Constantin Corneanu, a oferit mai multe explicații.

Laurențiu Dan Ionescu l-a întrebat pe invitatul său cum a început Revoluția care a avut loc acum 34 de ani.

Acesta a povestit că Revoluția a început în data de 16 decembrie, la Timișoara, cu toate că există o tendință care spune că aceasta a început cu o zi mai devreme.

De asemenea, el a explicat și cum s-a ajuns la o astfel de tendință. Așadar, este vorba despre cazul lui László Tőkés, cel care, la vremea respectivă, pierduse un proces cu superiorii săi.

Pe fond, el i-a chemat pe ”enoriașii săi” să-l apere. În acest fel, spune cunoscutul istoric, s-a creat gruparea care a intrat în conflict cu autoritățile vremii.

”Revoluția a început de 16 decembrie la Timișoara. Există o tendință de a spune ca revoluția a început pe 15 decembrie, din cauza lui László Tőkés care știa clar că va fi evacuat deoarece pierduse în instanță procesul cu superiorii săi ierarhici si urma să fie mutat.

Acesta i-a invitat pe enoriași a doua zi sa-l apere și așa s-a creat acea grupare de oameni care a intrat în conflict deschis cu autoritățile statului comunist”, spune istoricul.

hai romania 15 decembrie
SURSA FOTO: Capital.ro

Lucrurile au escaladat pe 16 decembrie 1989

De asemenea, istoricul mai spune că au existat mai multe greșeli tactice făcute de către conducerea locală de partid. Expertul se referă, în special, la trimiterea a sute de muncitori care ar fi urmat că se lupte cu admiratorii lui László Tőkés.

”Au fost făcute greșeli din punct de vedere tactic de către conducerea locală de partid care a trimis 400 de muncitori în ideea de a se lupta cu admiratorii lui László Tőkés  care erau, în cea mai mare parte, membrii ai comunității maghiare din Timișoara”, spune acesta.

El și-a continuat ideea și a precizat că acesta este momentul în care lucrurile au început să escaladeze. Potrivit expertului în geopolitică, atât românii de etnie română, cât și românii de etnie maghiară, erau nemulțumiți de regimul de la acea vreme.

”Lucrurile au escaladat pentru că și cetățenii români de etnie maghiară și cetățenii români de etnie română erau nemulțumiți de regimul Ceaușescu”, continuă acesta.

Mai mult, istoricul Constantin Corneanu spune că atmosfera era încărcată de o așteptare apăsătoare. El spune că toată lumea vedea, pe la diferite posturi străine, că existau schimbări. În context, toată lumea aștepta ca aceste schimbări să prindă contur.

”Exista o atmosferă uriașă de așteptare că toată lumea vedea, pe diferite posturi de televiziune din Iugoslavia, din Ungaria, din Bulgaria că lucrurile se schimbaseră”, spune istoricul.

Chiar dacă lumea aștepta schimbări, spune el, Nicolae Ceaușescu era ”blocat” doar pe proiectele lui.

”Căzuse Zidul Berlinului pe 9 noiembrie 1989 (…) toată lumea aștepta schimbarea, numai că Nicolae Ceaușescu era încremenit în proiect, iar cei din jurul lui, la nivelul activului de partid și de stat, erau și ei încremeniți în proiect”, a spus acesta în podcast.

Întregul podcast, numit ”34 de ani în Legea Junglei”, poate fi vizualizat pe canalul oficial al HAI România! sau la acest link.