Cum a influenţat nivelul de trai votul pentru Klaus Iohannis

Cele mai prospere zone din ţară - Bucureşti, Cluj, Constanţa, Braşov sau Timiş– l-au ales pe Klaus Iohannis preşedinte. Există însă şi judeţe sărace, precum Harghita, Covasna, Tulcea sau Suceava, care şi-au dat votul pentru acelaşi candidat. Totuşi, cele mai puţin dezvoltate - Vaslui, Teleorman sau Botoşani - l-au preferat pe Victor Ponta.

Judeţele cu cele mai ridicate valori ale Produsului Intern Brut, cu cel mai mare număr de salariaţi şi cu cele mai însemnate câştiguri salariale medii nete şi-au dat covârşitor voturile pentru candidatul de dreapta. Există şi câteva excepţii, cum ar fi Argeş sau Gorj, unde câştigurile salariale sunt peste media naţională, iar opţiunea a fost pentru candidatul de stânga. În timp ce judeţele din Ardeal au votat toate cu Iohannis, în celelalte zone istorice victoria a fost preponderent a lui Ponta. Excepţiile sunt: Bucureşti, Prahova, Constanţa, Tulcea, Iaşi şi Suceava. De remarcat este că judeţele în care există cei mai mulţi beneficiari de venit minim garantat – Dolj (14.645), Buzău (11.069), Galaţi (10.700), Vaslui (10.494) şi Teleorman (10.469) -, care este un ajutor social aflat la mâna primarilor, au votat majoritar cu stânga. Numărul total de persoane și familii care primesc această formă de asistență socială este de 241 mii.

Datele Comisiei Naționale de Prognoză pentru 2014 indică un Produs Intern Brut de 658 miliarde lei, un număr mediu de salariați la nivel național de 4,57 milioane de persoane și un câștig mediu net de 1.676 lei. Iată cum sunt repartizate acestea în județele care au votat majoritar pentru Iohannis:

Citeşte şi Cui s-au adresat candidaţii la preşedinţie: