Cine are ocazia de a patrunde in incinta ProTV va putea observa cu usurinta ca, de-a lungul casei scarilor stau, ca intr-o expozitie, fotografiile inramate ale vedetelor acestui post. La parter, chiar in dreptul primei trepte, vizitatorului ii surade Cristian Tabara, cel care deschide suita pozelor expuse. "Sunt vedeta cea mai de jos", glumeste Tabara si ne conduce spre locul in care urmeaza sa stam de vorba: cabina unde se pregatesc toti cei pe care-i vedem pe micul ecran la ProTV. Cariera lui
Cine are ocazia de a patrunde in incinta ProTV va putea observa cu usurinta ca, de-a lungul casei scarilor stau, ca intr-o expozitie, fotografiile inramate ale vedetelor acestui post. La parter, chiar in dreptul primei trepte, vizitatorului ii surade Cristian Tabara, cel care deschide suita pozelor expuse. „Sunt vedeta cea mai de jos”, glumeste Tabara si ne conduce spre locul in care urmeaza sa stam de vorba: cabina unde se pregatesc toti cei pe care-i vedem pe micul ecran la ProTV. Cariera lui Cristian Tabara in televiziune a inceput in vara lui 1995 si este legata in exclusivitate de ProTV. Pe vremea acea, ProTV Oradea cauta pe cineva care sa realizeze matinalul de la 6.00 la 7.00, si unul din amicii lui Cristian i-a propus sa vina sa sustina macar o proba. „Mi s-a parut cea mai trasnita idee, spune el. Lucram la un post de radio din Oradea si-mi amintesc ca am avut urmatoarea replica: „Ati epuizat toate resursele, inclusiv satele din apropierea Oradei?””.
Dar destinul i-a jucat o prima festa. A dat proba si studiourile de la Bucuresti si-au dat OK-ul. Nu peste multa vreme a fost chemat in Capitala unde, timp de sase luni, a prezentat buletinul meteo. Dupa care a preluat emisiunea matinala, „Buna dimineata, ProTV e al tau”. Ascensiunea sa nu s-a oprit aici. A urmat realizarea unor transmisiuni in direct de la evenimente care au marcat istoria ultimilor ani: vizita din mai 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, Eclipsa totala de soare din august anul trecut, Revelionul mileniului, ca si editiile speciale ale unor emisiuni legate de sarbatoarea pascala sau de intrajutorarea cetatenilor afectati de inundatii. „As mai avea de comentat Apocalipsa in direct si voi putea spune ca sunt implinit din ambele planuri: atat cel profesional, cat si din cel al pasiunii mele, teologia”, puncteaza el iar, la capitolul umor. Cristian Tabara se considera dusmanul declarat al vedetei cu aere: „Sunt destule motive sa fii constipat toata ziua. Nu e insa cazul meu”. Il sacai cu o noua remarca: e, cred, printre putinele vedete de televiziune care lipsesc cu desavarsire de la evenimentele mondene. Sta putin in cumpana si apoi sustine ca e vorba despre un capitol delicat. „Cred ca elita bucuresteana e destul de conservatoare. Prefer sa refuz invitatiile care mi se fac dintr-un singur motiv: ma tem ca s-ar putea sa le spun verde in fata, unora dintre cei prezenti, cam care e de fapt starea de lucruri cu snobismul. stiu ca sunt etichetat in fel si chip, ba chiar pot fi catalogat drept un taranoi din provincie. Insa, slava Domnului, conducerea ProTV nu mi-a impus niciodata sa fac ceva impotriva vointei mele, nici macar sa fac act de prezenta la asemenea manifestari”, adauga Cristian Tabara.
Combinatia reusita este intre Euronews si CNN
Cristian Tabara se declara un fan convins al emisiunilor informative. „si inainte, cand realizam emisiunea matinala, aceasta era de fapt subordonata stirilor. Apoi, nu obisnuiesc sa ma uit cu acuitate la televizor decat la emisiunile de stiri. Inainte de accepta propunerea, de altfel extrem de magulitoare, de a prezenta stirile ProTV, stateam acasa si urmaream in paralel toate buletinele de stiri”, adauga Cristian, care precizeaza ca, in rest, nu prea deschide televizorul. Cel despre care se spune ca a instaurat deja un alt stil pentru stirile ProTV recunoaste ca isi propune sa prezinte un jurnal orientat spre „liberul occidental, colocvial, in defavoarea stilului jurnalistic promovat in Est”. Pentru asta a citit deja cateva carti despre jurnalismul anglo-saxon, pe care-l aprecieaza drept etalon, de departe: „scoala stirilor, pentru mine, trebuie sa inceapa prin a urmari jurnalele de la CNN si de la Euronews.
Mi-ar placea ca la ProTV sa reusesc sa am o combinatie reusita intre stilul de redactare la Euronews cu modul de prezentare a celor de la CNN”. Principalele probleme cu care se confrunta inca, la aproape trei saptamani de la debutul sau la stiri, sunt prompterul si proiectoarele puternice din platou. Daca cu primul s-a mai impacat cat de cat, avand in vedere si experienta de la meteo, unde prompterul ii era un ajutor de nadejde, cu luminile puternice din platou pare inca certat, fiind inclinat sa creada ca in curand se va confrunta cu o teribila fotofobie.
Ziua sa de lucru incepe in jurul orelor 11.00 dimineata. Cand vine la lucru se duce glont la agentiile de presa sa se puna la curent cu informatiile de ultima ora, desi dimineata a dat drumul la televizor, la Buna dimineata, ProTV e al tau”, pentru a avea un prim contact cu realitatea. Vine, la rand, cititul presei scrise, dupa care intre 12.00 si 13.00 are loc prima sedinta de sumar cu coelgii de la stiri. Profita ca sta aproape de ProTV si la pranz da o fuga pana acasa, ca sa manance, desi „nu e chiar in regula acest lucru”.
La stiri este nevoie de rigoare
Revine in televiziune, si dupa caz, are fie sedinte de dictie, cam de doua trei ori pe saptamana, cu o profesoara pe care o aprecieaza foarte mult, Elena Carstea Simion, fie se uita peste stirile cu care va intra in direct. „Am ceva probleme cu dictia. Nici timbrul, undeva in zona baritonala, nu ma avantajeaza prea tare. Te familiarizezi cu el, ca telespectator vorbesc, dar cu ceva greutate”, crede cel care sustine ca in televiziune te cailifici la locul de munca, indiferent de experienta pe care o detii. „Cei care cred ca a prezenta stiri e ceva simplu, ca vii si pleci repede de la locul de munca, se inseala” avertizeaza Cristian Tabara. El spune ca si inainte, si acum petrece cam acelasi numar de ore la serviciu, cu diferenta semnificativa in materie de consum de energie si de flux nervos in „favoarea” stirilor.
Firul ideilor ii este curmat de Cristi Mocanu, seful sectiei Sport de la ProTV. Mai are zece minute pana va comenta in direct partida de fotbal dintre Dinamo si Polonia Varsovia, din Liga Campionilor, si nu-si gaseste camasa. Bombane morocanos, desi Cristian se ofere sa-i dea o camasa de la el, cu riscurile de rigoare. „Multumesc, dar o caut pe cabiniera, ca d-aia e platita”, ii intoarce, ceva mai destins, propunerea Costi Mocanu. „Daca am propuneri, colegii de la stiri ma asculta. Nu iau niciodata decizii de unul singur, dar au fost si cazuri in care ordinea stirilor, sau textul lor de pe prompter a fost modificat, la cererea mea. insa lucrul in echipa e decisiv. Spre exemplu, la stiri e multa rigoare, in timp ce o emisiune matinala iti permite, intr-o oarecare masura, sa te labartesti, fapt care nu e mereu benefic”, conchide Cristian Tabara.