România a pierdut un mare actor și director de teatru mult prea devreme. Ne-ar mai fi putut încânta şi acum cu talentul său inegalabil. Dar soarta a fost crudă. Ion Caramitru s-a stins din viață pe 5 septembrie 2021, în urma unei suferințe crunte.
Ion Caramitru ar fi împlinit vârsta de 82 de ani pe 9 martie 2024
Ion Caramitru ar fi avut 82 de ani în 2024. Marele actor s-a născut în București pe 9 martie 1942. A avut o carieră distinsă ca actor, devenind ulterior președintele Uniunii Teatrale din România (UNITER) și director general al Teatrului Național „I.L. Caragiale”.
De asemenea, el a fost primul președinte al UNITER de la înființarea sa, în data de 15 februarie 1990. Între anii 1996 și 2000, Caramitru a deținut funcția de ministru al Culturii în România.
Ion Caramitru a interpretat mai mult de 60 de roluri în piese celebre de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și alți dramaturgi de renume. În 2017, a primit distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler din partea președintelui Klaus Iohannis.
Printre producțiile cinematografice în care a jucat se numără „Pădurea spânzuraților”, „Iarba verde de acasă”, „Ecaterina Teodoroiu” și „Moromeții 2”.
La debutul său în cariera de actor, în anul 1964, Ion Caramitru a interpretat în filmul remarcabil „Pădurea Spânzuraților”, regizat de Liviu Ciulei.
Acest rol a marcat începutul unei cariere remarcabile pentru un actor talentat care avea să strălucească pe scenă ca un virtuoz.
Cine nu își amintește cu simpatie de interpretarea sa ca diriginte al copiilor în peliculele „Liceenii” sau în „Declarație de dragoste”?
Pe lângă activitatea sa ca actor, Ion Caramitru a excelat și în calitate de regizor, contribuind la montarea unor piese remarcabile la Teatrul Național și la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.
„Vorbesc de un mare actor, că vorbesc de un mare regizor, că vorbesc de directorul Teatrului Național I.L. Caragiale în anul Caragiale, putem spune foarte multe, dar cred că putem reduce totul la numele Ion Caramitru, care este un brand al teatrului românesc”, a declarat actorul George Ivașcu despre Ion Caramitru.
Ion Caramitru a murit din cauza unei bacterii contractate în spital
Pe data de 5 septembrie 2021, Ion Caramitru, în vârstă de 79 de ani, a încetat din viață. Actorul a fost internat la spitalul Elias din București timp de mai multe săptămâni.
Caramitru s-a confruntat cu o infecție sanguină provocată de o bacterie intraspitalicească, aceeași infecție care a provocat și decesul actorului Bogdan Stanoevici cu câteva luni în urmă.
Cu doar câteva zile înainte de decesul său, directorul general adjunct al Teatrului Național din București, Ioan Onisei, a furnizat informații despre starea de sănătate a actorului.
„Se pare că perioada sa de spitalizare va mai dura. Nu ştiu să vă dau detalii, fiindcă nu le-am primit nici eu la rândul meu. Tot ce ştiu este doar că medicii care se ocupă de soarta lui Ion Caramitru au decis să apeleze la o terapie mai lungă cu antibiotice.
Ce înţeleg că s-a petrecut ţine puţin de un scenariu cu care sigur s-au confruntat şi alte persoane, fiindcă nu e vorba totuşi de o noutate absolută.
Pur şi simplu, Ion Caramitru a intrat în contact cu un stafiloc, într-un anume moment, iar această bacterie a dorit exact acum să-i dea atâta bătaie de cap”, preciza, la acel moment, Ioan Onisei pentru playtech.ro.
La debutul lunii august, Ion Caramitru a fost afectat de o boală care l-a impiedicat să-și susțină spectacolele planificate. Ulterior, a fost spitalizat la Spitalul Elias, unde medicii au identificat o infecție gravă în sânge.
Cu toate eforturile depuse în tratament, sănătatea lui Caramitru nu s-a ameliorat. El a pierit la scurt timp. Pentru colegii de breaslă și pentru publicul admirator, Ion Caramitru va fi întotdeauna o legendă vie a scenei artistice românești.