Filofteia Lăcătușu a murit la doar 29 de ani la cutremurul din ’77

Data de 4 martie 1977 va rămâne mereu în amintirile românilor. În acea zi, un mare cutremur a dat peste cap viețile tuturor. Printre victimele sale se numără artista de muzică populară Filofteia Lăcătușu. Avea doar 29 de ani când și-a pierdut viața.

Filofteia Lăcătușu / SURSA FOTO: folclor-romanesc.ro

Regretata vedetă plecase de acasă, din județul Gorj, către Capitală pentru a înregistra cel de-al treilea disc din cariera ei. La ora 21:22, când cutremurul a devastat Capitala, ea și soțul ei se aflau în camera lor de la Hotelul Victoria din centrul orașului. Din păcate, latura hotelului în care erau cazaţi cei doi s-a prăbuşit.

Cei doi au fost înmormântați în Cimitirul Suseni din comuna Runcu, județul Gorj.

Viața ei a fost presărată de pasiunea pentru muzică populară și de iubire pentru tradiția românească

Filofteia Lăcătușu s-a născut pe data de 7 iunie 1947 în satul Pârscov, județul Buzău. Mama ei cânta ocazional. Ea a fost cea care i-a insuflat dragostea pentru muzica tradițională românească. În anii ’60, a început să participe la spectacole de muzică populară și să cânte la evenimentele locale.

A studiat muzica la Școala Populară de Artă din Buzău. Acolo, a fost formată profesional și a avut ocazia să-și dezvolte abilitățile muzicale. Talentul ei a fost observat de personalități importante din industria muzicii. Cariera ei a prins avânt în anii ’70.

În anii ’70 și în anii ’80, Filofteia Lăcătușu a lansat mai multe albume de muzică populară, care au fost bine primite atât de criticii muzicali, cât și de iubitorii de muzică populară. Ea a colaborat cu mulți artiști și compozitori importanți din domeniul muzicii populare românești.

„Cântece din Buzău” și „Muzica Populară Românească” sunt două dintre cele mai cunoscute albume de ale ei. „Pe dealul Buzăului”, „Răsai, Răsai, Soare”, „Măi, Doamnă, Măi, Odată”, „De la Măruia”, „O, Ce Frumos E Satul Meu” și „Hai, Măi, Fata Mea” sunt cântece apreciate pentru autenticitatea lor și pentru modul în care reflectă tradițiile populare din Buzău.

Filofteia Lăcătușu a susținut conservarea tradițiilor populare românești din Buzău. De-a lungul vieții ei, a participat la numeroase festivaluri de folclor. A fost invitată la emisiuni TV care promovau cultura românească.

Marea iubire a vieţii sale a fost muzicantul Mite Lăcătușu. Artista avea numai 15 ani când s-a logodit cu alesul inimii sale, iar un an mai târziu au făcut nunta. În acelaşi timp, l-au botezat şi pe băieţelul lor, Daniel.

„Nunta celor doi tineri a avut loc la Zorleşti, în anul 1964, şi a fost săvârşită odată cu botezul micuţului Daniel, fiul lor, care a venit pe lume chiar în acelaşi an.

Petrecerea a ţinut trei zile şi trei nopţi: s-a cântat şi s-a dănţuit meştereşte iar bucuria celor prezenţi a fost recompensată cu bucate şi cu băuturi alese, de unde n-au lipsit sarmalele, piftia, friptura la ţest şi deliciosul tocan de oaie, stropite din belşug cu ţuică de prună şi cu vin rubiniu de Zorleşti!

Aşadar, noua familie Filofteia, Daniel şi Mite Lăcătuşu plecase în viaţă cu mult optimism şi cu multă, multă bucurie”, scria ulterior Dorin Brozbă.