În depoziţia sa pregătită pentru audierile de miercurea viitoare, Daniel Roth, preşedintele National Futures Association (NFA) a subliniat faptul că Russel Wasendorf Sr (foto) a reuşit să îşi ascumdă schema de fraudare aproape două decenii.
„Un lucru clar este că falsurile lui Wasendorf ne-au prostit şi ne-au prostit mai mult decât oricare dintre noi am fi vrut“, a spus Roth.
Wasendorf a fost arestat la începutul acestui luni după ce a recunoscut că s-a folosit de o căsuţă poştală închiriată, de Photoshop şi imprimante cu cerneală pentru a păcăli comisiile de supraveghere prin interceptarea cererilor de confirmare bancară din poştă şi falsificarea documentelor pentru a ascunde banii dispăruţi.
Bancherul american este unul dintre cei patru membri fondatori ai gigantului imobiliar Avrig 35 care activează pe piaţa din România. Avrig 35 deţine peste 100 de loturi de teren nedezvoltate în toată ţara şi a reuşit să încheie o serie de tranzacţii importante în anii de „boom“ imobiliar, prin care a vândut active în valoare cumulată de circa 330 mil. euro. Cel mai important proiect dezvoltat de Avrig 35 este Charles de Gaulle Plaza, care a fost cumpărat, în 2006, de fondul de investiţii Accesion Fund, pentru 85 mil. euro. În 2007, reprezentanţii Avrig 35 au anunţat că deţin 17 proiecte în curs de derulare, valoarea estimativă a investiţiilor fiind de peste 500 mil. euro. Grupul, care numără circa 80 de firme, a fost puternic zduncinat de criză, iar acum se zbate în datorii de 80 mil. euro şi are o serie de firme în insolvenţă.
Bani dispăruţi
NFA spune că prin eforturile sale de confirmare electronică a conturilor bancare ale Peregrine s-a descoperit frauda. Peregrine, cunoscută drept PFGBest, şi-a anunţat clienţii pe 9 iulie că toate fondurile companiei au fost blocate din cauza tentativei de suicid a lui Wasendorf, care a fost descoperit inconştient într-o maşină plină de monoxid de carbon. El a lăsat un bilet semnat în care dădea detalii despre ingineriile financiare pe care le conducea.
Firma şi-a cerut falimentul a doua zi şi Commodity Futures Trading Commision (CFTC) a deschis un proces civil împotriva lui Wasendorf pe care îl acuză de delapidarea a peste 200 mil. dolari din banii clienţilor.
Colapsul Peregrine a venit la nouă luni după ce clienţii companiei au suferit un alt şoc odată cu „moartea“ unei firme de brokeraj şi mai mare: MF Global. În ultimele zile ale MF Global, fonduri ale clienţilor estimate la 1,6 mld. dolari au dispărut, iar autorităţile de supraveghere încă mai caută un răspuns la cele întâmplate.
Gary Gensler, preşedintele CFTC, care va depune şi el mărturie miercuri, intenţionează să dezvăluie mai multe detalii despre atenţionări ale Peregrine care datează din anii `90. Acele probleme, a spus acesta, includeau chestiuni legate de reguli ale capitalului net şi de controale financiare, precum şi întrebări despre „abilităţile auditorului firmei“, printre alte lucruri. El nu a vrut să menţioneze numele auditorului. Ca răspuns la numeroasele probleme, CFTC a amendat Peregrine în anul 2000 cu 90.000 de dolari şi a forţat compania să angajeze o a doua firmă independentă de contabilitate. Gensler spune că Peregrine a angajat compania PriceWaterhouseCoppers, care lucra ca auditor extern şi pentru MF Global.
Citeşte şi Directorii companiilor acuzate de fraudă apelează tot mai des la sinucidere. Ce îi determină?
SURSA: Reuters