Cum a pierdut România fabrica Daimler în faţa Poloniei: „Condiţia era ca de la poarta fabricii până la uzina din Bremen să se facă maximum 17 ore”

Industria auto este, poate cea căreia i-am dat cea mai mare atenţie. În cifre, industria auto are afaceri de 19 miliarde de euro, 24% din exporturi, a declarat vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc la conferința „Industria auto: Motorul economiei românești”.

"Suntem în dialog cu industria auto. Avem un grup de lucru pentru producţia de subansambluri. Vrem sa dezvoltăm nivelurile 2 şi 3. Suntem în căutarea unui al treilea mare producător în România",  a mai spus acesta.

 

Principalele declaraţii ale vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc

S-a spus că am pierdut în faţa Poloniei uzina de motoare. Vă contrazic. Condiţia era ca de la poarta fabricii până la uzina din Bremen să se facă maximum 17 ore. Din start am fost descalificaţi. Nu am fost un competitor serios din cauza condiţiilor de infrastructură.

Capitalul romanesc nu are aceleasi conditii ca şi cel străin. Nu din punct de vedere legal. Suntem o industre tânără. Know how-ul este limitat. Să fim sinceri. Nu putem compara departamentele noastre de inginerie cu cele ale marilor producători.

Eu visez la fabrici de 50 – 70 de salariaţi în mediul rural sau mic urban care să producă pentru industria auto. Facem tot ce putem să ajutăm astfel de intreprinderi. Exista clustere unde se produce. Au dispărut marile combinate, dar în parcurile industriale puteţi vedea lucruri de care puteti fi mândri.

Ministerul Economiei şi cel al Mediului sprijină toate programele de mediu. Astăzi la şedinţa de guvern, se află în agendă aprobarea programului Rabla. Facem şi Rabla plus. Vom sprijini şi instalarea de staţii electrice de încarcare.

Nu infrastructura este bariera nr 1 ci forţa de muncă. Disponibilitatea şi calificarea ei. Nu vom putea dezvolta industria auto dacă nu ne ocupam de calificarea oamenilor şi de pastrarea în ţară a tinerilor.

 

Procentul 16-24 ani care au permis scade de la 76% în 2000 la 71% în 2013. Se schimba mentalitaatea şi modelul. Producătorii auto devin furnizori de mobilitate.

Secretar de stat pentru IMM este cineva de 30 de ani mult mai deshis la industrii creative. La start-up-uri. Programele ministerului pe care le discutăm cu ACAROM pentru ridicarea furnizorilor include strat-up şi inovaţie.

Nu vreau să fac comentarii legate de diverse negocieri. (Tesla) Ne dorim un prod de maşini electrice sau componente pentru ele în România. Nu e un proiect pentru 5-6 luni ci pentru ani de zile. Atragerea unei investitii în vehicule electrice mi se pare fundamentală pentru viitorul industriei auto.