‘Eu am relatat în presă şi la TV un moment de predare şi ştafetă, şi anume despre tezaurul României de la Moscova. Guvernatorul de atunci, din septembrie 1990, când am preluat ştafeta, după ce am fost numit, mi-a spus că are un lucru personal de discutat cu mine. Atunci a deschis seiful personal şi a scos un dosar, nu jerpelit, dar învechit. Dânsul avea o voce mult mai plăcută decât a mea. Mi-a zis: Domnu guvernator, ştiţi că România şi-a depus în 1917 tezaurul Băncii Naţionale, ca şi alte valori, în custodia aliatului nostru Rusia Ţaristă.(…) Titlurile de proprietate, acordul între guvernul român şi cel ţarist, documentele privind închiderea tezaurului în camera din Kremlin şi aşa mai departe. Toate sunt aici, în original, şi vreau să vă spun că din 1922 acest dosar se predă din mână în mână de la Guvernator la Guvernator fiind şi un talisman’, a arătat Isărescu, citat de Agerpres.
În decembrie 1916, sub ameninţarea ocupaţiei străine, tezaurul a fost transportat la Moscova, dar numai dupa ce a fost obţinută aprobarea guvernului român, iar guvernul imperial rus şi-a asumat în scris răspunderea pentru securitatea transportului, a depozitării şi a readucerii sale în România. În august 1917, a doua parte a tezaurului a fost evacuată la Moscova.
Citește și Unde este aurul BNR
Cum a primit Isărescu dosarul aurului pe care ni l-au luat rușii
12 august 2011, 17:52
Ultima modificare în 12 august 2011, 20:52
Ştafeta se dă cu mare responsabilitate, iar o dată cu aceasta vin şi sarcini, a declarat vineri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), amintindu-şi de momentul când a ajuns guvernator.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook