Unora li s-ar parea un moft sa dai zeci de dolari pe o tastatura si un mouse, cand poti folosi unele foarte ieftine. Exista insa o categorie de utilizatori care pun pret pe accesorii. Ultimele creatii ale producatorilor sunt tastaturile si „soarecii” fara fir. Interactiunea cu calculatorul se face prin unde radio. Avantajul consta intr-o mai mare libertate de miscare in utilizare. Daca pana acum firul te obliga sa stai cu ochii lipiti de monitor, noua tehnologie iti permite sa te departezi si la doi metri de ecran.
Bila mouse-ului a fost inlocuita cu un senzor cu infrarosii, eterna problema a gamerilor enervati de blocajele acestui accesoriu disparand pentru totdeauna. Este adevarat ca prima senzatie pe care o ai in momentul in care folosesti un mouse fara fir este ca iti lipseste ceva. Tot la fel de adevarat este ca, dupa putin timp, clasicul mouse devine o amintire.
Daca ti-a trecut vreodata prin minte ca ai putea sa iti incarci mouse-ul cu charger-ul telefonului mobil, sa nu crezi ca ai avut o idee trasnita. Cei de la A4 Tech au scos pe piata un astfel de mouse. Totusi, nu posibilitatea de reincarcare este punctul forte al acestui produs. Senzorul de infrarosu care inlocuieste bila mouse-ului mareste gradul de lejeritate al utilizatorului.
Operatiunea de instalare incepe prin conectarea unui „receiver” (emitator de unde radio) cu un port PS2 la unitatea centrala a calculatorului. Emitatorul are doua canale de frecventa si 255 de coduri de securitate. Receiver-ul, asezat langa monitor, iti asigura o libertate de miscare de aproximativ 1,5 metri.
Insa degeaba ai mouse fara fir ,daca tastatura este legata de calculator. Kit-ul wireless, tot de la A4 Tech, iti da posibilitatea ca, pe langa soarece, sa ai si tastatura fara fir. Daca ai un monitor suficient de mare, poti scrie la calculator si stand in pat, chiar daca ai obstacole in cale. Functioneaza tot cu unde radio, dar, spre deosebire de produsul anterior, mouse-ul din componenta kit-ului nu are senzor cu infrarosu. Kit-ul vine insotit de un „softulet” care incape pe o discheta, fiind foarte usor de instalat.
Spre deosebire de mouse-ul cu senzor cu infrarosu, kit-ul mouse si tastatura costa cu doar patru dolari mai mult. Singura problema este ca, totusi, e de cinci ori mai scump decat niste accesorii clasice. Pe piata, se comercializeaza si alte marci de tastaturi fara fir, precum Microsoft, Chicony sau Logitech. Microsoft are performante comparabile cu A4 Tech, insa costa mai mult (55 USD). Celelalte sunt mai ieftine (Chicony – 24 USD), dar si mai putin performante: nu au butoane multifunctionale si sunt incompatibile cu XP.    

Recomandare capital
Kit wireless A4Tech:
· Receiver-ul se conecteaza la unitatea centrala prin doua porturi PS2;
· are patru canale de frecventa radio care trebuie sincronizate cu cele ale mouse-ului si tastaturii;
· tastatura are 12 shortcut-uri programabile, care permit o mai usoara utilizare a aplicatiilor Office si Internetului: practic poti deschide un document Office, o pagina web sau aplicatia de mail printr-o simpla apasare de buton. In plus, ai butoane dedicate pentru a mari sau micsora dimensiunea fonturilor sau pentru zoom;
· Departarea maxima fata de
receiver este de doi metri;
· Kit-ul vine insotit de un soft de
instalare Wirless optical 3D Mouse de la A4 Tech stocat pe o discheta;
· Cerinte de sistem: Windows 95/98/Me/2000/NT4.0/XP/minimum DOS3.3, IBM sau sistem compatibil;
· Pret in reteaua UltraPro:
35 USD fara TVA

Recomandare capital
Wirless optical 3D Mouse A4 Tech:
· Receiver-ul se conecteaza la unitatea centrala printr-un port PS2;
· Are doua canale de frecventa
radio cu 255 de coduri de
securitate;
· Este reincarcabil cu ajutorul unui charger de Nokia, aceasta operatiune durand 2,5 ore; pentru cei care nu poseda aceasta marca de mobil, exista si
posibilitatea incarcarii mouse-ului prin intermediul unui cablu USB (livrat la cumparare) conectabil
la calculator;
· Este dotat cu un senzor infrarosu si functioneaza pe orice suprafata (nu doar pe mouse-pad);
· Departarea maxima fata
de receiver este de 1,5 metri;
· Soft iWheelWorks stocat
pe discheta;
· Cerinte de sistem 95/98/Me/2000/NT4.0/XP,
IBM PC 486/586/Pentium;
· Pret in reteaua UltraPro:
31 USD fara TVA.