În 2011, statul american California a provocat o problemă majoră pentru industria băuturilor răcoritoare. Colorantul de caramel pe care Coca-Cola şi Pepsi îl folosesc pentru a crea nuanţa maronie distinctă conţine o substanţă chimică, 4-methylimidazole sau 4-MEI – considerată de statul american substanţă cancerigenă.
Conform legislaţiei californiene, nivelurile de 4-MEI găsite în băuturile răcoritoare trebuie să fie menţionate pe o etichetă specială care avertizează asupra substanţei cancerigene. Fără această etichetă specială, băuturile nu pot fi vândute în California.
Astfel, anul trecut, Coca-Cola şi Pepsi au anunţat că vor trece la un alt tip de colorant, care nu conţine 4-MEI. Acum, se pare că ambele companii au reuşit să finalizeze tranziţia la noua substanţă pentru băuturile vândute în statul american.
Dar o nouă analiză realizată de Centrul pentru Sănătatea Mediului a constatat că în cazul a zece din zece probe prelevate din produse Pepsi cumpărate din mai multe state americane în luna iunie (în afara Californiei) s-au identificat niveluri de 4-MEI de patru până la opt ori mai ridicate decât pragul limită fixat de California. Testele au fost realizate la laboratoarele Eurofins Analytical din Metairie, Los Angeles.
Pe de altă parte, nouă din zece probe prelevate din produse Coca-Cola cumpărate din afara statului California, conţin un nivel redus de 4-MEI sau chiar deloc.
„Întârzierea Pepsi nu este explicabilă“, a declarat Michael Green, directorul executiv al Centrului pentru Sănătatea Mediului, într-un comunicat de presă care a făcut publice rezultatele testelor.
Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Pepsi a anunţat că băuturile răcoritoare vândute pe teritoriul SUA ar trebui să finalizeze tranziţia către noul colorant de caramel până în februarie 2014. Compania a mai anunţat că se află în proces de schimbare a formulei de colorare şi pentru băuturile distribuite la nivel global.
Coca-Cola România a ţinut să precizeze următoarele lucruri vizavi de coloranul de caramel:
"Colorantul caramel folosit în produsele noastre este sigur şi nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
Cantităţi foarte reduse de 4-MEI, un produs secundar care apare în timpul procesului de producţie, pot fi găsite în colorantul caramel folosit într-o gama largă de produse, inclusiv în dulciuri, prăjituri, chipsuri, bere, gogoşi, sosuri şi în unele dintre băuturile noastre. Dar cantităţile sunt extrem de reduse.
Singura dovadă ştiinţifică ce spune că 4-MEI poate provoca cancer este un singur studiu efectuat pe o categorie anume de şoareci de laborator. Chiar şi în acel studiu, însă, un nivel de expunere echivalent cu ingerarea a 2.900 de sticle de Coca-Cola pe zi nu a dus la cancer”.
SURSA: NPR