Nu vorbim deloc de diferenţe mici. Iniţial, Departamentul de Justiţie a spus că 530 de persoane au fost acuzate penal  ca parte a unei iniţiative derulate de Mortgage Fraud Working Group, o multe-agenţie de lucru împotriva fraudelor din domeniul ipotecar. Acum, Departamentul de Justiţie spune că cifra actuală este de 107 – cu 80% mai mică.
Holder a spus iniţial că inculpaţii au fraudat mai mult de 73.000 de proprietari americani de locuinţe, număr care acum a fost revizuit la doar 17.185.
În acelaşi timp, Holder estima că pierderile proprietarilor asociate cu fradudele se cifrează la aproape 1 miliard de dolari, estimare care acum s-a prăbuşit la numai 95 milioane de dolari, scrie columnistul Bloomberg Jonathan Weil, care îi transmite lui Holder că datorează scuze poporului american.
Guvernul a replublicat statisticile deoarece a fost prins în flagrant de mai mulţi reporteri insistenţi. În luna octombrie de anul trecut, la două zile după ce Holder a dat publicităţii cifrele, Phil Mattingly şi Tom Schoenberg de la Bloomberg News au dezavuat povestea lui Holder arătând că unele cazuri incluse în lista Departamentului de Justiţie au survenit înainte de demararea iniţiativei în octombrie 2011. Cel puţin un caz data dinainte cu 2 ani ca preşedintele Barack Obama să ajungă la Casa Albă.
Ceea ce s-a dovedit a fi o supraevaluare grosolană din partea Departamentului de Justiţiei al SUA seamănă foarte mult cu exagerările DIICOT de la finele anului trecut. În luna noiembrie a 2012, procurorii DIICOT au izbit cu declaraţia că “80% din sistemul bancar este atins de corupţie”, atunci când a anunţat că au fost învinuite 33 de persoane din Reţeaua Bancherilor care fraudau statul prin credite garantate de FNGCIMM. Imediat, s-a dovedit că cifra este nesimţit de supraevaluată, chiar guvernatorul BNR spunând că 16 unităţi bancare nu reprezintă 80% din sistemul bancar, ci cel mult 0,08%.