Cum afli când te poți pensiona? Violeta Alexandru sare în ajutorul românilor
În mesajul postat pe Facebook, fostul ministru Violeta Alexandru spune că nu are nicio relație cu colegii de la casele de pensii, deoarece îi tratează doar instituțional. Cu toate astea, spune fostul ministru al Muncii, este importat ca practica folosirii unei cunoștințe sau relații să fie înlocuită de un mecanism care să răspundă nevoilor oamenilor.
”Adevărul este că oamenii au nevoie de informații ca să ia o decizie pentru continuarea vieții lor active. Dacă apucă să depună actele, se declanșează automat procedura de admitere/respingere a cererii de pensionare. Astăzi nu se practică dialogul între viitorii pensionari și casele de pensii. Nici vorbă de asistență. Sunt oameni care credeau că se consultă cu experții casei de pensii și aduceau documente când, de fapt, li se emitea decizia de pensionare. Nu au știut să folosească procedura anulării acesteia (în termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului) și, când și-au dat seama, era prea târziu.”, spune Violeta Alexandru.
Cum afli când te poți pensiona?
Violeta Alexandru precizează că pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice există o rubrică unde se poate afla anul și data la care o persoană se poate pensiona. Calculul este unul estimativ deoarece nu se pot introduce date despre grupele de muncă, spune fostul ministru.
”Pe site-ul CNPP există o secțiune unde se poate afla anul/data la care o persoană se poate pensiona, după introducerea datei de naștere (este un calcul general, pentru că nu poți introduce date despre grupele de muncă, de exemplu).
În contextul discuției despre încurajarea prelungirii activității profesionale, cu atât mai necesar mi se pare un astfel de serviciu la nivelul caselor de pensii. Ar aduce beneficii de ambele părți.”, spune aceasta.
În mesajul de pe Facebook, Violeta Alexandru amintește de faptul că există un site gratuit de calcul a pensiei, doar că aici trebui să introduci foarte multe informații exacte. Aceasta spune că platformele de acest tip au pornit din nevoia reală a oamenilor.
”Din această nevoie de consultare/sprijin pentru a-și evalua situația în preajma vârstei de pensionare, au apărut diverse grupuri de facebook, forumuri de discuție și chiar un site gratuit de calcul a pensiei (unde trebuie să introduci foarte multe informații exacte, de tipul: salariul, sporul pe fiecare lună muncită – deci cam 30 de ani de introdus, grupa de muncă, etc.). Astfel de platforme plecate, repet, dintr-o nevoie reală, nu asigură siguranța calculului pensiei, ba dimpotrivă, pot crea confuzii.”, mai spune fostul ministru al Muncii.